În Banat, temperatura aerului va fi în scădere în prima parte a intervalului (2—15 ianuarie n.r.), apoi va crește ușor, dar valorile termice se vor menține, în general, sub normele specifice perioadei.
"Pe parcursul primei săptămâni, maximele diurne vor scădea de la medii regionale de 6...7 grade, spre aproximativ—6 grade în zilele de 6 și 7 ianuarie, iar minimele nocturne se vor situa, în medie, între—9 și—3 grade, mai scăzute în jurul datei de 7 ianuarie, când se vor înregistra—14...-15 grade. În cea de-a doua săptămână, regimul termic se va menține relativ constant, fiind caracterizat de medii ale valorilor maxime cuprinse între—2 și 1 grad și ale celor minime situate între—9 și—5 grade", menționează sursa citată.
Potrivit acesteia, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în perioada 4-5 ianuarie și din nou după data de 7 ianuarie.
În ceea ce privește Crișana, în perioada 6-7 ianuarie, vremea va fi deosebit de rece, geroasă îndeosebi noaptea și dimineața.
"Temperatura aerului, în scădere în prima parte a intervalului, apoi în creștere ușoară și treptată, va avea valori sub cele climatologic specifice acestei perioade. În prima săptămână, vor fi maxime termice cuprinse între—9 și—1 grad, mai ridicate în prima zi până la 5...6 grade și minime între—7 și—5 grade, mai scăzute în intervalul 6 — 8 ianuarie, când se vor înregistra valori medii de—17...-13 grade. În a doua săptămână a intervalului de prognoză nu vor fi variații mari ale regimului termic, astfel încât mediile diurne se vor situa între—3 și 1 grad, iar cele nocturne vor fi cuprinse între de—10 și—5 grade", informează ANM.
Meteorologii precizează probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în jurul datei de 4 ianuarie și, din nou, între 7 și 15 ianuarie.
În Transilvania, regimul termic diurn va avea o tendință generală de scădere în perioada 2-5 ianuarie, mai accentuată pe 6 și 7 ianuarie, când vremea va deveni geroasă, cu temperaturi maxime situate, în medie, în jurul valorii de—10 grade.
"Valorile nocturne vor crește în perioada 2-5 ianuarie, dar vor scădea accentuat până în dimineața zilei de 7 ianuarie, când se vor înregistra medii termice de aproximativ — 22 de grade. Apoi temperaturile vor marca o creștere, dar pe întreg intervalul de prognoză, vremea va fi cu mult mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă. În a doua săptămână a intervalului, se vor înregistra medii termice situate între—5 și—1 grad la valorile maxime diurne și între—14 și—8 grade, în general, la cele minime nocturne. Probabilitate pentru precipitații va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 4 ianuarie și, din nou, între 7 și 15 ianuarie", conform Administrației Naționale de Meteorologie.
În Maramureș, vremea va fi cu mult mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă din an, îndeosebi după data de 5 ianuarie. Nopțile și diminețile vor fi geroase în intervalul 6-12 ianuarie, iar cele mai scăzute minime nocturne se vor înregistra pe 6, 7 și 8 ianuarie. Vremea se va menține geroasă și în cursul zilelor de 6 și 7 ianuarie, cu valori termice la amiază situate în jurul a—12 grade.
"În medie, în prima săptămână, până în data de 5 ianuarie vor fi maxime cuprinse între—4 și 1 grad și minime între—10 și—5 grade, apoi maxime cuprinse între—12 și—6 grade și minime între—21 și—15 grade. Regimul termic mediu din cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizat de temperaturi diurne cuprinse între—7 și—2 grade și nocturne între—14 și—8 grade. Se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, dar probabilitatea ca acestea să fie mai însemnate cantitativ și pe arii mai extinse va fi mai ridicată în perioada 4-5 ianuarie și, apoi, între 7 și 14 ianuarie", informează ANM.
Conform meteorologilor, în Moldova, în primele trei zile ale intervalului, valorile termice vor apropiate de cele normale ale perioadei, cu medii ale maximelor cuprinse între 2 și 5 grade și ale minimelor între—7 și—5 grade.
"Din 5 ianuarie vremea se va răci accentuat, astfel încât va deveni deosebit de rece în zilele de 6 și 7 ianuarie, când vor fi maxime în medie între—10 și—8 grade și chiar geroasă în timpul nopților de 6, 7 și 8 ianuarie, cu minime ce se vor situa în medie între—16 și—12 grade. Deși temperaturile vor crește ușor începând cu ziua de 8 ianuarie, până la sfârșitul intervalului acestea se vor menține sub mediile regionale, cu maxime înre—3 și—1 grad și minime între—10 și—6 grade Celsius", arată prognoza.
În perioada 4 — 7 ianuarie doar izolat și trecător pot apărea fulguieli, iar începând cu 8 ianuarie, local și temporar va ninge slab.
Până pe 5 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile climatologice regionale, în Dobrogea, cu maxime cuprinse între 3 și 5 grade și minime între—4 și—1 grad.
"Apoi, vremea se răci accentuat și va deveni deosebit de rece în zilele de 6 și 7 ianuarie când se vor înregistra temperaturi diurne în medie în jurul a—8 grade și chiar geroasă în nopțile de de 6, 7 și 8 ianuarie, cu minime medii între—14 și—12 grade. Începând cu ziua de 8 ianuarie, valorile termice vor crește din nou și până la sfârșitul intervalului se vor menține apropiate de cele normale. Astfel, maximele se vor situa în medie între—2 și 2 grade, iar cele minime între—6 și—2 grade Celsius.
În intervalul 5 — 6 ianuarie pe arii restrânse mici vor fi precipitații slabe, iar începând cu 8 ianuarie acestea se vor semnala local și temporar", informează ANM.
Conform prognozei, în Muntenia, în prima zi vremea va fi caldă, cu temperaturi diurne în medie în jurul valorii de 8 grade, apoi până pe 5 ianuarie, apropiată de normalul perioadei, cu maxime între 4 și 6 grade. În schimb, în zilele de 6 și 7 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori medii în jurul a—6 grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece. Începând cu ziua de 8 ianuarie, maximele vor crește din nou și, până la sfârșitul intervalului, se vor menține apropiate de cele normale pentru această perioadă și se vor situa între 0 și 2 grade Celsius. Minimele termice vor fi cuprinse, în medie, între—8 și—5 grade, exceptând nopțile de 7 și 8 ianuarie, când vor coborî spre—15...-14 grade.
În jurul datei de 5 ianuarie pe arii restrânse vor fi precipitații slabe, iar începând cu data de 8 ianuarie acestea se vor semnala local și temporar.
În Oltenia, în prima zi vremea va fi caldă, cu temperaturi diurne în medie în jurul valorii de 9 grade, apoi până pe 5 ianuarie, apropiată de normalul perioadei, cu maxime între 3 și 5 grade.
"În schimb, în zilele de 6 și 7 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori medii în jurul a—5 grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece. Începând cu ziua de 8 ianuarie, maximele vor crește din nou și, până la sfârșitul intervalului de prognoză, se vor menține apropiate de cele normale, fiind cuprinse, în medie, între—1 și 2 grade. Minimele termice se vor situa între—8 și—3 grade, exceptând nopțile de 7 și 8 ianuarie, când vor coborî spre valoarea medie de—14 grade. În jurul datei de 5 ianuarie vor fi precipitații slabe pe arii restrânse, iar începând cu 8 ianuarie, acestea se vor semnala la nivel local", mai arată prognoza ANM.
La munte, exceptând prima zi a intervalului de prognoză, când se va înregistra o medie a temperaturilor diurne de aproximativ—1 grad, în restul intervalului regimul termic se va situa sub cel climatologic normal pentru această perioadă. Astfel, valorile maxime vor fi cuprinse între—8 și—4 grade, iar în zilele de 6 și 7 ianuarie vor scădea spre—18...-16 grade. Nopțile vor fi geroase, fiind caracterizate de minime termice cuprinse, în medie, între—14 și—8 grade, iar pe 6, 7 și 8 ianuarie temperaturile nocturne vor coborî până la valori medii situate între de—21 și—16 grade.
Probabilitatea pentru precipitații, predominant sub formă de ninsoare, va fi ridicată pe 4 și 5 ianuarie și, din nou, după data de 7 ianuarie. În restul intervalului doar pe arii restrânse și trecător va ninge slab.