"Anticiclonul nord-african persistă de circa o lună, două și, din când în când, pulsează, mai ales în sudul continentului, dar au fost perioade destul de îndelungate când a acționat și deasupra țării noastre, așa cum se întâmplă și acum, și care determină, în a doua jumătate a lunii august, aceste temperaturi destul de ridicate", a declarat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, meteorologul Dinu Mărășoiu.
Anul acesta, însă, atrage atenția meteorologul, efectele ciclonului sunt ceva mai dure.
România, lovită în continuare de fenomene meteo EXTREME - Coduri GABENE și PORTOCALII, emise de meteorologi: Ce ne așteaptă în orele următoare
Administrația Națională de Meteorologie a actualizat mesajele cod galben si portocaliu de caniculă și instabilitate atmosferică accentuată. Astăzi, valul de căldură va persista în sudul, centrul și estul țării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.
Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, sudul Transilvaniei și extremitatea vestică a Dobrogei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 33 și 37 de grade. În județele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu, temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade.
Disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.
Pe de altă parte, până mâine dimineața, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze de 50...60 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de astazi în regiunile vestice și nord-vestice, unde vor fi mai ales intensificări ale vântului, iar la noapte, îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp.