„Este prea devreme să spunem despre vreun cod roşu, însă media pentru ţara noastră este de aproximativ cinci viscole pe iarnă. Astfel încât probabil că vom avea şi noi, poate, unul în decembrie, două în ianuarie, unul în februarie. Numai când aceste viscole vin consecutiv, aşa cum am păţit în anul 2012, când am avut trei viscole consecutiv, abia atunci ar putea apărea problemele”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul Centrului Meteorologic Regional „Dobrogea”, Marius Coţofan. Potrivit acestuia, lunile ianuarie, februarie şi martie din 2014 au fost mai călduroase decât valorile medii anuale, deşi, la începutul iernii trecute, apăruseră zvonuri despre „iarna siberiană” ce avea să urmeze.
„Un meteorolog rus a scris pe blogul său personal că vom avea cea mai geroasă iarnă. A fost doar o părere personală, nu a fost nimic oficial. Nici măcar nu s-a adeverit. La fel a fost şi în anul 2011, când în Polonia, s-a scris că va fi cea mai geroasă iarnă din ultimii 100 de ani. Însă toate aceste speculaţii nu aveau nimic concret la bază. Noi putem să facem estimări lunare, dar episoadele mai puternice, cum ar fi cele de precipitaţii abundente, pot fi prognozate cu 10 - 15 zile înainte, fără a li se cunoaşte însă intensitatea”, a mai adăugat Marius Coţofan. Acesta nu exclude însă posibilitatea ca să ne confruntăm şi anul acesta cu vreun cod roşu de viscol sau cu geruri năprasnice.
În ce priveşte toamna aceasta, ne aşteaptă vreme frumoasă în continuare, cu temperaturi plăcute. Până la finele lunii octombrie va fi destul de cald, iar ploile vor fi puţine, deşi agricultorii aşteaptă cu nerăbdare apa atât de necesară culturilor. „Până la jumătatea lunii octombrie, vom fi cu temperaturile puţin peste norme, cu valori de 20, 21 de grade Celsius. Iar în noiembrie se pare că ne vom încadra în normele climatologice”, a mai spus şeful Centrului de Meteorologie.