Meteorologii numesc uraganele “cicloane tropicale” din cauza modului lor de deplasare şi a zonelor în care se formează. Mai sunt cunoscute şi sub denumirea de “taifunuri”.
Nu există nici o diferenţa între uragane şi taifunuri. Primele apar în Oceanul Atlantic, iar celelalte în Pacificul de Vest. Dar meteorologii le denumesc pe ambele cicloane tropicale. Aşadar, diferenţa constă în locul de producere.
Care este diferenţa dintre uragan şi tornadă?
Tornadele se formează întotdeauna la sol sau în zone apropiate de ţărm. Atunci când un curent de aer rece întâlneşte o masă umedă de aer cald iau naştere nori negri enormi, numiţi cumulonimbus. Aceşti nori generează o furtună cu tunete, în care urcă aerul mai cald, creând un curent puternic. În partea superioară a furtunii, vânturi puternice încep să se învârtă tot mai repede, fapt ce duce la formarea unui vârtej. La rândul sau, vârtejul se roteşte în spirale din ce în ce mai strânse, mărindu-şi viteză şi ridicându-se spre nori, apoi coboară şi loveşte violent pământul.
În schimb, uraganele au mereu ca punct de formare oceanele, cu temperaturi de peste 26,5 grade Celsius. Este imposibil ca un uragan să ia naştere pe suprafaţă terestră.