România ar putea fi lovită de un ciclon la fel cu cel care a distrus litoralul, săptămâna trecută. Vorbim despre cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani, care a provocat distrugeri majore și inundații. Atunci, în doar 12 ore, a plouat cât pentru jumătate de an, iar efectele au fost devastatoare.
"Deocamdată, vorbim despre depresiunile din partea de est, mai ales centrat pe Marea Neagră care influențează partea de est a țării, mai exact jumătatea sudică a Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea, dar cantitățile sunt mult mai mici față de cele înregistrate în zilele anterioare", a explicat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, meteorologul ANM Raul Ilea.
În perioada imediat următoare, regiunile intracarpatice vor fi influențate de o masă de aer mai rece cu ploi, averse, descărcări electrice local în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și izolat în restul țării.
Din punct de vedere termic, azi și la final de săptămână, vor fi valori termice peste cele specifice perioadei în majoritatea zonelor, mai ales în partea de sud-est a țării. Vremea aici va fi călduroasă. Vineri, maxime de 24-33 de grade Celsius, sâmbătă 25-31 de grade.
Manifestări de instabilitate atmosferică destul de slabe față de ele înregistrate în zilele anterioare vor fi în zonele montane și submontane și izolat în partea de est a țării, mai spune meteorologul.
Pe litoral, în următoarele zile, vreme normală din punct de vedere termic, dar cu posibile manifestări de instabilitate, în special după amiaza. Temperaturile maxime vor atinge 23-24 de grade Celsius, iar cele minime 10-20. Apa mării va avea în jur de 24 de grade.