Vicepreşedintele Alianţei Civice, Sorin Ilieşiu, le-a spus miercuri seară manifestanţilor din Piaţa Universităţii că 30 de organizaţii civice şi sindicate au format coaliţia \"România Anticomunistă Liberă\" şi că îi invită pe candidaţii la Preşedinţie să semneze \"Pactul pentru Reformarea României\"
Potrivit lui Ilieşiu, printre organizaţiile semnatare se află Asociaţia 21 Decembrie 1989, Societatea Timişoara, Blocul Naţional al Revoluţionarilor, Liga Studenţilor Piaţa Universităţii 1990 şi Alianţa Civică.
Coaliţia îi invită pe cei doi candidaţi la Preşedinţie să semneze astăzi. \"Refuzul de a semna acest Pact ar arăta dispreţul lor faţă de idealurile Revoluţiei Anticomuniste şi faţă de victimele genocidului din 1989\", le-a spus Ilieşiu manifestanţilor din Piaţa Universităţii.
Prin acest pact, câştigătorul alegerilor prezidenţiale se angajează să acţioneze pentru reforma morală a României şi pentru reconciliere naţională prin decomunizare, conform principiilor enunţate prin Proclamaţia de la Timişoara din 1990. Celor doi candidaţi li se solicită, ca în cazul în care vor fi aleşi în funcţia de preşedinte, să solicite justiţiei ca în cursul primei jumătăţi a anului 2010 să restabilească adevărul despre Revoluţia din 1989 şi mineriada din iunie 1990. De asemenea, prezidenţiabililor li se cere să sprijine adoptarea Legii Lustratiei şi să militeze pentru denunţarea internaţională a Pactului Ribbentrop-Molotov.
\"Câştigătorul se angajează să solicite justiţiei să intensifice lupta anticorupţie şi să verifice corectitudinea marilor privatizări şi va solicita SRI şi SIE să predea CNSAS toate dosarele Securităţii care nu ţin de siguranţa naţională\", a enunţat Ilieşiu ultimele două direcţii de acţiune pe care ar trebui să le aibă în vedere viitorul preşedinte al ţării.
În anexa Pactului este prevăzut un număr de 17 legi care ar trebui să asigure atingerea acestor deziderate. Printre aceste legi ar fi şi un proiect care ar urma să reducă la minim pensiile foştilor activişti de partid şi ale ofiţerilor din aparatul represiv comunist.
Membri ai Blocului Naţional al Revoluţionarilor, dar şi tineri din Organizaţia Noii Golani au purtat steaguri şi pancarte cu sloganuri îndreptate împotriva preşedintelui PSD, pancarte pe care scrie \"Geoană, jos mâinile de pe Timişoara\" sau \"Timişoara suntem cu tine\". De asemenea au purtat pe piept autocolante inscripţionate \"Nu Geoană!\", iar din boxele aduse s-au auzit cântece ale revoluţionarilor de la începutul anilor \'90.
Începutul manifestaţiei a fost marcat de o discuţie cu jandarmii, provocată de faptul că au fost apeluri primite la 112, care reclamau tuburarea ordinii publice. Sosiţi la faţa locului, jandarmii au constatat că nu există o autorizaţie pentru manifestaţie. În urma discuţiilor purtate între reprezentantul Blocului Naţional al Revoluţionarilor, Sorin Tănăsescu, şi jandarmi, aceştia din urmă i-au legitimat pe câţiva dintre manifestanţi, dar au decis să nu-i amendeze contravenţional, deoarece nu s-au constatat încălcări grave ale ordinii publice. În consecinţă, manifestanţii şi-au continuat protestul.
\"Nu avem nevoie de autorizaţii, avem autorizaţie morală din decembrie \'89. Acesta este locul nostru\", a susţinut un revoluţionar în timpul discuţiei.
În Piaţa Universităţii au venit şi preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Doru Mărieş şi cantautorul Cristian Paţurcă. Revoluţionarii au aprins lumânări în memoria victimelor Revoluţiei.