Pensionarii sunt nemulţumiţi de prevederile Legii pensiilor şi cer majorarea punctului de pensie cu 45% din salariu mediu pe economie. De asemenea, vârstnicii militează pentru acordarea drepturilor aferente grupelor 1 şi 2 de muncă. Noua lege a pensiilor creşte vârsta de pensionare, modifică formula de calcul al unui punct de pensie şi le elimină pe cele speciale. Din 2010 pensiile nu vor mai creşte odată cu salariu minim, ci cu inflaţia, adică mult mai încet.
"Pensionarii nu sunt de acord cu decuplarea pensiilor de salariul mediu brut, deci nu dorim schimbarea metodologiei în vigoare de stabilire a cuantumului pensiilor în plată. De asemenea, nu suntem de acord cu măsura privind co-plata serviciilor medicale. Guvernanţii trebuie să aibă în vedere că un bătrân nu se duce doar o dată pe lună la medic. El are nevoie periodic de medicul său de familie, de specialişti, nu va mai putea face faţă dacă va trebui să plătească peste tot", a spus liderul Sindicatului Judeţean al Pensionarilor (SJP) Giurgiu, Marcel Vulcan.
Acesta a susţinut că are informaţii potrivit cărora contribuţia de 5,5% la bugetul asigurărilor de sănătate ar putea fi stabilită la 7%, indiferent de cuantumul pensiei. "Am plătit această contribuţie către stat toată viaţa, cât am fost salariaţi. Dacă ar creşte şi aceasta, plus TVA-ul cum se vehiculează şi odată cu acesta şi preţurile, plus co-plata la serviciile medicale, unde vom ajunge?", a mai spus liderul SJP Giurgiu.
La începutul acestei săptămâni, Emil Boc a anunţat că sistemul public de pensii se va prăbuşi dacă nu vor fi aplicate măsurile prevăzute în legea pensiilor. Termenul prevăzut pentru intrarea în vigoare a acestei legi este 1 ianuarie 2010.