Washingtonul are o nouă provocare în lupta contra terorismului. După ce au vânat talibani în Afganistan, Pakistan, şi Irak, americanii au lansat ofensiva împotriva Yemenului.
Organizarea Al-Qaeda în regiune s-a modificat în anul care a trecut. Activişti saudiţi şi yemeniţi au format o nouă ramură a grupării teroriste în Yemen, cea mai săracă ţară arabă, care ar putea număra 300 de persoane. Oficiali americani au declarat că la începutul lunii decembrie au avut loc raiduri aeriene, în care au fost ucişi în jur de 30 de activişti. Printre aceştia s-ar fi numărat şi unul dintre principalii lideri Al-Qaeda în Peninsula Arbică, fostul deţinut la Guantanamo, Saïd al Chehri.
Atacul militarilor yeminiţi împotriva Al-Qaeda din 17 decembrie a fost susţinut de americani. Pentagonul a decis să-şi dubleze ajutorul pentru guvernul din Yemen, care a fost de 70 de milioane de dolari în ultimul an. Scopul declarat al ajutorului financiar este acela de a evita ca ţara să devină noua bază teroristă în regiune.
Întărirea măsurilor anti-teroriste în Arabia Saudită, unde se află locurile sfinte ale islamului a făcut ca djihadiştii să se refugieze în ţara vecină. De asemenea mai mulţi prizonieri eliberaţi de la Guantanamo s-au instalat în Yemen. Mulţi terorişti care oprează pe teritoriul american, cum ar fi nigerianul care a încercat să arunce în aer un avion la Detroit sau autorul masacrului de la Fort Hood au legături cu terorismul yemenit. Şi Ossama Ben Laden are legături strânse cu Yemenul, familia sa fiind originară de la Hadramut, în estul ţării.
Dintre cei 190 de prizonieri aflaţi în prezent la Guantanamo, 91 sunt originari din Yemen. Autorităţile americane dezbat încă problema repatrierii lor, în condiţiile în care ţara este considerată a fi vulnerabilă.
27 de foşti prizonieri de la Guantanamo au legături cu AQPA- ramura din Yemen a Al-Qaeda. Lor li se adugă şi cazul unul important şeic, Mohammed Ali Hassan Al-Moyad, arestat în Germania în 2003, extrădat în Statele Unite în 2005 şi condamnat la 75 de ani de închisoare pentru finanţarea de organizaţii teroriste. În 2009 şeicul a fost eliberat, iar la întoarcerea în Yemen a fost întâmpinat de o importantă delegaţie de oficialităţi ale statului, printre care se numărau şi trei miniştri.
20 de \"veterani\" ai terorismul au evadat în 2006 dintr-o închisoare din de maximă securitate din Yemen, foarte probabil cu ajutorul unor persoane din aparatul de stat. Evadarea coincis cu multiplicarea acţiunilor teroriste, un exmplu fiind un atentat asupra ambasadei americane din Sanaa, în 2008.
Lupta anti-teroristă, protejarea petrolului din zonă, asigurarea securităţii coastelor în condiţiile multiplicării atacurilor piraţilor sunt suficiente motive pentru ca Statele Unite să se implice activ în Yemen, ţară fără resurse şi zguduită de un război civil. Specialiştii consideră însă că marja de manevră a americanilor este restrânsă, pentru că, dacă acţiunile militare în Yemen sunt prea vizibile, există riscul ca populaţia să-şi îndrepte simpatia către terorişti, iar dacă nu ţintesc destul de precis, nu vor fi eficace.