Pentru prima oară în ultimii 25 de ani, ţările semnatare ale Înţelegerii pentru Conservarea Urşilor Polari şi Habitatului lor din 1973 - Canada, Russia, SUA, Groenlanda/Danemarca şi Norvegia, se vor întâlni pentru a discuta înţelegerea. Întâlnirea, găzduită de guvernul norvegian, va avea loc în Tromsø, Norvegia, între 17 şi 19 martie.
Înţelegerea se concentra asupra ameninţărilor care au decimat populaţiile de urşi polari de pe întreg globul, precum vânătoarea. Statele semnatare îşi asumă şi protecţia habitatului urşilor. Gheaţa este o componentă critică a habitatului, furnizând o platformă pentru ca urşii să vâneze foci.
WWF le recomandă delegaţiilor de săptămâna viitoare să conştientizeze că păstrarea Arcticii depinde de cum se comportă faţă de schimbarea climatică, cea mai mare ameninţare de azi. Două treimi din cei 25.000 de urşi polari vor dispărea în următorii 50 de ani din cauza schimbărilor climatice, potrivit ultimelor analize ale U.S. Geological Survey şi World Conservation Union.
WWF se aşteaptă ca reprezentanţii acestor cinci ţări să facă apel la nivel mondial la reducerea cantităţii de gaze cu efect de seră şi să fie lideri în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Zona arctică ar putea fi cea mai importantă de pe întreg pământul în reglarea climatului de pe glob şi în stocarea carbonului. Ursul polar este cel mai mare prădător din acest ecosistem fragil, unde schimbări foarte mici au efecte dramatice în întreaga regiune.