Horia Ghibuţiu scrie în Evenimentul zilei că \"PSD ia calul diasporei\" despre cum privesc mai mulţi lideri din PSD pe românii din diaspora şi de peste Prut: \"Acum şi aici, vorbele moderatorului naţional Robert Turcescu, românii care sunt în străinătate trebuie să afle de la noi, cei din ţară, că nu sunt cu nimic mai prejos decât noi. Drepturile lor, ca şi ale noastre, în ceea ce priveşte ţara a căror cetăţenie o deţin nu pot fi puse în discuţie. O face doar PSD-ul. În aceste zile, conaţionalii noştri de peste hotare sunt huliţi, demonizaţi şi transformaţi în ţapi ispăşitori doar pentru că Moş Nicolae a adus în ghetele lui Mircea Geoană acel joc al copilăriei intitulat „Sus/Jos”.
Tot despre votul românilor din afara graniţelor vorbeşte şi Cristian Tudor Popescu în editorialul intitulat \"Transfugi în România\" din cotidianul Gândul: \"\"Ăştia stau prin America, prin Spania, prin Italia, nu în Românica, şi ni-l pun nouă pe Băsescu preşedinte. De ce nu se întorc în ţară, dacă le place aşa de mult cu Băsescu?\" Cam aşa s-au manifestat nişte militanţi mediatici antiBăsescu pornind de la \"pricina\" fabricată ad hoc pentru victoria actualului preşedinte: diaspora. Din punct de vedere logic, o prostie floridă: pe Băsescu l-au făcut preşedinte cei peste 5 milioane de români din România care l-au votat, nu cele câteva zeci de mii de voturi din străinătate\".
Opţiunile de viitor ale liberalilor sunt analizate de Sabina Fati în editorialul din România Liberă cu titlul \"Ce vor liberalii: prăbuşirea în viitor\": \"Majoritatea fruntaşilor liberali ar prefera să rămână lângă PSD, să-l răzbune pe Mircea Geonă, dar majoritatea celor din teritoriu şi-ar dori ca partidul lor să revină la guvernare împreună cu o alianţă de dreapta. Majoritatea liderilor de la centru ar vrea să rămână în război cu Traian Băsescu, dar majoritatea tăcută a liberalilor s-ar gândi mai degrabă la un armistiţiu. Elita centrală a partidului este oricum mai preocupată de cumpărăturile de Crăciun, de pregătirea vacanţelor exotice, de cadourile scumpe trimise de sponsori. Elita liberală din provincie este însă îngrijorată că banii pentru oraşele sau comunele cu primari PNL s-au terminat, că partidul s-a compromis susţinând un lider socialist fără idei şi fără personalitate, că nu există un plan onorabil de ieşire din combinaţia cu PSD\".
Liviu Avram întoarce pe toate părţile subiectul fraudării alegerilor în Adevărul şi concluzionează că totul se va reduce la \"Mila Curţii\": \"Ca să nu rămână repetent şi anul acesta, Mircea Geoană aşază peste o ţară deja crizată o nouă criză: contestarea alegerilor la Curtea Constituţională, pe motiv de fraudă majoră.Până în dimineaţa de luni, am privit cu detaşare toate acuzaţiile de fraudare a alegerilor. Le-am găsit fireşti, le-am auzit la toate alegerile precedente, fac parte din regula jocului. Câtă vreme toată lumea acuză pe toată lumea de ceea ce toată lumea face, ele sunt parte a mecanismului de control reciproc al partidelor. De luni dimineaţă însă se întâmplă un fenomen straniu: acuzele de fraudare a alegerilor curg dintr-un singur sens\".