Preşedintele Comisiei naţionale pentru Telecomunicaţii (Conatel), Diosdado Cabello, a anunţat recent interzicerea difuzării emisiunilor posturilor de radio acuzate că nu au licenţele în regulă, la o lună după controversata retragere a dreptului de emisie aplicată altor 34 de posturi de radio şi televiziune.
Reprezentanţii jurnaliştilor au criticat această decizie. "Nu este o surpriză. Dar nu trebuie subestimată capacitatea oamenilor de a răspunde. Presiunea populară, exercitată paşnic şi constituţional, şi presiunile internaţionale pot forţa guvernul să se mai gândească înainte de a lua o decizie", a declarat Alonso Moleiro, vicepreşedintele Colegiului Naţional al Jurnaliştilor.
Guvernul venezuelean afirmă că decizia se înscrie direcţia "democratizării" audiovizualului venezuelean şi respinge acuzaţiile privind ameninţările la adresa libertăţii presei.
"Se vorbeşte despre o măsură politică, dar, în cele 34 de staţii radio închise în august sunt oameni care erau apropiaţi de putere", a dat asigurări, luni, Cabello. Acum este vorba despre 29 de posturi de radio, dosarele au fost examinate, iar acestea se află în aceeaşi situaţie ca şi celelalte posturi. Reprezentanţii acestor posturi de radio vor fi anunţaţi în următoarele zile", a adăugat el. Numele posturilor de radio vizate nu au fost dat publicităţii.
Printre staţiile închise luna trecută se afla CNB, critic la adresa executivului de la Caracas, şi alte două posturi de radio mai puţin legate de contestatarii guvernului, potrivit experţilor.
Carlos Correa, directorul organizaţiei pentru apărarea libertăţii de expresie Espacio Publico, a declarat că "ceea ce se întâmplă acum în Venezuela nu este un incident izolat, ci un laţ care se strânge în jurul poziţiilor critice guvernului". El a adăugat că "guvernul socialist pregăteşte terenul pentru alegerile legislative din 2010, iar posturile de radio fac parte din acest joc".
La rândul său, William Lara, guvernatorul statului Guarico (centru) şi fost ministru al comunicaţiilor, spune că "posturile de radio trebuie să fie o proprietate colectivă şi socială". El apreciază că administrarea lor în Venezuela trebuie "să fie obligatoriu orientată spre construirea socialismului".
În iulie, Conatel, organismul public care supraveghează sectorul telecomunicaţiilor, a lansat o operaţiune de recensământ pentru toate mijloacele de informare în masă din ţară. Mai mult, reprezentanţii Conatel au cerut fiecărei instituţii de presă licenţa şi actele, pentru a dovedi că funcţionează legal.
În total, 240 de posturi de radio şi 45 posturi de televiziune nu au îndeplinit condiţiile cerute, potrivit Conatel.
O lună mai târziu, 32 de posturi de radio şi două posturi de televiziune locale şi-au pierdut licenţa, ceea ce a provocat manifestaţii în Venezuela şi îngrijorare în străinătate din partea organizaţiilor internaţionale, printre care UNESCO.
În afara sancţiunilor luate împotriva posturilor de radio, Diosdado Cabello a anunţat deschiderea unei noi proceduri la adresa postului de televiziune privat Globovision, foarte critic la adresa lui Hugo Chavez, care a fost deja obligat la plata unor amenzi grele.