Nu există mărturii istorice ale bătăliei, dar arheologii au descoperit urmele unei confruntări dramatice. Într-unul dintre multele tuneluri de sub fostul fort, au fost găsiți 20 de soldați romani, echipați complet și cu armele în mâini. La momentul descoperirii s-a crezut că aceștia ar fi fost îngropați de vii în urma prăbușirii tunelului. Realitatea a fost însă alta, așa cum a descoperit Dr. Simon James de Universitatea Leicester din Anglia.
Folosindu-se de arhive și în urma săpăturilor extensive din zonă, Dr. Simon a explicat că de fapt corpurile soldaților romani au fost aranjate într-o grămadă de către soldații persani pentru a bloca avansarea altor trupe romane în tunel. A rămas însă o întrebare foarte importantă. Cum au reușit persanii să ucidă 20 de soldați într-un spațiu atât de strâmt?
Potrivit arheologului Simon James, persanii ar fi auzit romanii săpând un tunel și le-au pregătit o surpriză. Au amplasat focuri mocnite în diverse locuri strategice și când romanii au ajuns în dreptul lor, persanii au adăugat în foc cristale de sulf și bitum, împrăștiind dioxid de sulf, un gaz de altfel foarte toxic.
În același loc cu soldații romani a fost găsit și scheletul unui soldat persan, care în opinia arheologului ar fi fost o victimă colaterală, cel mai probabil rămânând prea mult în zonă pentru a se asigura că focurile ard corect.
Persanii au reuși să intre în cele din urmă în fort, apărătorii și locuitorii fiind măcelăriți sau deportați în Persia.