Spre deosebire de celebrităţile atrăgătoare, care sunt considerate modele de înfăţişare, vânzătoarele sunt mult mai apropiate de femeia de rând şi sunt văzute mai degrabă ca ameninţări, spun cercetătorii.
"Managerii vor fi nevoiţi să-ţi regândească strategia. Angajarea fetelor atrăgătoare în magazine le pune pe fugă pe femei, mai ales pe cele cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani", explică Bianca Price, cercetător la Universitatea South Australia, din Adelaide, citată de telegraph.co.uk.
Studiul, realizat pe 341 de femei, a pornit de la un proces, în care o studentă britanică a dat în judecată un lanţ de magazine, care nu a lăsat-o să lucreze cu publicul pentru că avea o proteză la mână şi nu se potrivea cu imaginea companiei.
"O reclamă într-o revistă este ceva, iar interacţiunea directă din magazin este altceva. Când intrăm într-un magazin vrem să cumpărăm lucruri care ne vor face să ne simţim mai bine. Totuşi, când dai nas în nas cu cineva care pare să aibă toate avantajele în mod natural, te poţi simţi ameninţată. Te trezeşti că te întrebi: ce rost are mă mai chinui?", explică Bianca Price.
Soluţia este ca angajatorii să aleagă fete de toate "formele şi mărimile", astfel încât orice potenţial client să aibă cu cine să se identifice în magazin, adaugă cercetătoarea.
Se pare că aspectul celui sau celei care le întâmpină în magazine le influenţează în special pe femei, deşi studiul arată că şi unii bărbaţi se pot simţi ameninţaţi într-o manieră asemănătoare.