"Formula de vaccin anunţată în luna septembrie de OMS pentru 2010 în emisfera sudică include şi tulpina de A/H1N1 de anul acesta. Este posibil ca aceeaşi formulă să fie folosită şi pentru emisfera nordică, de obicei rămâne la fel. Formula vaccinului pentru sezonul epidemic viitor din emisfera nordică va fi anunţată în luna februarie", a precizat Alexandrescu.
Potrivit dr. Alexandrescu, vaccinul gripei sezoniere nu protejează şi de gripa porcină, pentru că este vorba despre două tulpini de virus total diferite. Acesta a adăugat, în acelaşi context, că vaccinul contra gripei sezoniere şi cel al gripei A/H1N1 pot fi administrate concomitent.
"Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avut o ezitare la început, deoarece nu se ştia ce efecte au cele două vaccinuri unul asupra celuilalt. În cele din urmă, însă, s-a ajuns la concluzia că administrarea concomitentă a acestora, la un interval de două săptămâni, nu impietează efectul de protecţie al niciunuia", a precizat Alexandrescu.
Epidemia de gripă sezonieră se produce de obicei, în fiecare an, în lunile ianuarie-februarie.
"Gripa este singura boală care evoluează la intervale cuprinse între 10 şi 50 de ani cu evenimente pandemice. Astfel, apar epidemii la nivel planetar, care pot afecta până la un miliard de persoane, cu decese de ordinul sutelor de mii. Pandemia care era aşteptată de mulţi ani s-a produs anul acesta, dar acest lucru nu înseamnă că gripa sezonieră nu circulă. Cele două evoluează în paralel", a explicat Viorel Alexandrescu.
Sezoanele epidemice din emisfera nordică şi cea sudică au loc, anual, între lunile octombrie şi aprilie, respectiv aprilie-septembrie.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual, 5-10% dintre adulţi şi 20-30% dintre copii se îmbolnăvesc de gripă sezonieră, numărul deceselor ajungând la peste 500.000. "Nu este vorba de jumătate de milion de decese, ci de mai mult. Numărul ajunge la un milion. Banala gripă anuală, care, însă, nu e banală deloc, provoacă atâtea decese", a adăugat directorul Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă.
Vaccinarea împotriva gripei este o metodă de prevenţie prin care se pot realiza economii, prevenţia acestei boli costând cu până la de cinci ori mai puţin decât tratarea, spun specialiştii.
Numărul bolnavilor de gripă porcină, de aproximativ 400.000 potrivit cifrelor înregistrate de Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nu este cel corect, potrivit medicilor, deoarece există numeroase cazuri asimptomatice sau uşoare care nu sunt înregistrate deoarece pacienţii în cauză nu ajung la medic.
"Teoretic, s-ar putea produce o încrucişare a virusului de gripă sezonieră cu cel al gripei A/H1N1, însă sperăm să nu fie cazul. Vaccinurile pentru cele două gripe vor rămâne însă utile şi în cazul unei asemenea încrucişări, deoarece au un antigen comun (substanţă străină organismului, susceptibilă să declanşete o reacţie imunitară provocând formarea de anticorpi - n.r.)", a precizat, Adrian Streinu Cercel, secretarul de stat în Ministerul Sănănăţii.
Pe 15 octombrie, Ministerul Sănătăţii a început campania de vaccinare împotriva gripei de sezon. Adrian Streinu-Cercel a precizat atunci că vor fi distribuite, gratuit, circa 1,7 milioane de doze de vaccin, fabricate de Institutul Cantacuzino, primele 50.000 fiind deja disponibile în Bucureşti. De dozele gratuite vor beneficia persoanele din grupele de risc, respectiv cele peste 65 de ani şi copiii cu boli cronice.
Cele două campanii de vaccinare, cea contra gripei sezoniere şi cea împotriva virusului A/H1N1, vor fi corelate. Primele doze de vaccin împotriva A/H1N1 vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medical, urmând ca, din 4 ianuarie 2010, odată cu începerea orelor de curs în şcoli, să înceapă şi vaccinarea elevilor, după care se va continua vaccinarea celorlaltor categorii de risc stabilite.