"Vaccinul împotriva gripei sezoniere este din aceeaşi tulpină din care se face şi cel împotriva noii gripe, dar sunt variante diferite, niciunul, nici altul, nu induce imunitate faţă de celălat", a declarat medicul.
Pe piaţa de medicamente există două tipuri de vaccin, cel sezonier şi cel împotriva noii gripe. În cazul celui sezonier, în funcţie de virusurile care circulă, de la an la an se pot schimba tulpinile din care este produs vaccinul.
"Se face o analiză în cursul unui an de către toate centrele naţionale, după care se aleg tulpinile care se introc în vaccinurile pentru emisfera nordică şi emisfera sudică. Producţia de vaccin pentru emisfera nordică începe în februarie şi durează până în luna august. Pentru sezonul de acum, există vaccin sezonier care conţine o tulpina H1N1, dar nu este tulpina pandemică. Vaccinul pentru tulpina pandemică este separat", a precizat pentru REALITATEA.NET, specialistul Institutului Cantacuzino.
Acesta recomandă, în schimb, să se faca ambele vaccinuri, atât pentru gripa sezonieră, cât şi pentru cea porcină. "Vaccinul pentru gripa sezonieră, care circulă pe piaţa din România, nu imunizează organismul împotriva noii gripe şi se recomandă persoanelor cu risc crescut, copii, persoane cu vârsta peste 65 de ani, celor cu afecţiuni cronice", a adăugat acesta.