"Suntem ţara din Uniunea Europeană cu cele mai multe procese la CEDO, lucruri pe care nu le găsim în raportul pe ţară", a spus Victor Ponta.
În opinia sa, raportul Comisiei Europene "nu menţionează un cuvânt despre problemele reale de ţară ale justiţiei româneşti". Astfel, unul dintre minusurile raportului este limbajul, care "nu mai este unul juridic, ci este unul pur diplomatic".
Potrivit raportului, în ciuda progreselor pe care le-a făcut România, trebuie să rămânem monitorizaţi, alături de Bulgaria. "Suntem singurii repetenţi din UE", a spus Ponta.
"Vreau să nu ne mai comportăm ca nişte milogi. Suntem o ţară egală în UE şi cu Italia, şi cu Franţa, unde procesele ţin uneori mai mult ca în România, şi cu Bulgaria, aşa, cu bubele noastre, dar şi cu părţile noastre bune", a explicat ministrul.
"Nu vreau să ne raportăm la raportul de ţară ca la o Biblie. Dacă surprindea realitatea din România, era o radiografie corectă. Din păcate, raportul vorbeşte de nişte boli politice reale, nu despre bolile României", a mai spus Ponta.
În ceea ce priveşte situaţia de la ora actuală în care se află magistraţii, Ponta a spus că "problema justiţiei nu este Cătălin Predoiu. El a făcut ce trebuia făcut. Dacă nu există o inspecţie din afara Corpului Magistraţilor, nu o să avem curăţenie în sistem".
"Dacă un ministru nu are sprijin politic, ci este prins între două partide, cum este Cătălin Predoiu, acesta nu poate lua o decizie politică corectă, cum ar fi cea a acordării salariilor şi a sporurilor pentru magistraţi", a explicat Victor Ponta.
Totodată, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul a atras atenţia că "funcţia de ministru nu poate să influenţeze sistemul". "Mult mai important este cine este şeful CSM şi preşedintele ÎCCJ, decât cine este ministrul", a arătat social-democratul.
"Justiţia nu este respectată de politic, dar ea trebuie să fie cea care impune respect politicului", a concluzionat Victor Ponta.