"Fabricile de diplome care s-au dezvoltat în ţara noastră constituie o metodă de a câştiga bani prin fraudarea publicului, un prejudiciu moral grav adus tineretului (care este format în spiritul profitului nemeritat şi al superficialităţii), şi o atingere adusă imaginii României în lume, prin generarea neîncrederii în calificările naţionale", precizează comunicatul de presă.
Consorţiul, format din Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara, a solicitat, în acest context, clasei politice, să sprijine “măsurile responsabile şi exigente” care au fost luate de Ministerul Educaţiei pentru “asanarea învăţământului superior românesc”.
Potrivit rectorilor celor patru universităţi, “fabricile de diplome”, sunt doar "nişte unităţi comerciale care exploatează credulitatea tinerilor".
"Măsurile luate în cazul Universităţii \'Spiru Haret\' trebuie duse la bun sfârşit şi extinse în întregul sistem naţional de învăţământ superior", se mai arată în comunicat.
În opinia rectorilor, încrederea în educaţia românească va fi recăpătată doar prin continuarea efortului de normalizare, consolidare a legalităţii şi asigurare a calităţii formării universitare.