Pentru a stopa extinderea gripei, Ungaria produce masiv propriul vaccin, \"Fluval P\", autorizat printr-o procedură europeană de urgenţă. Asemenea altor producători, autorităţile ungare au primit de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) virusul necesar pentru pregătirea vaccinului.
La fel ca alte vaccinuri autorizate de Comisia Europeană, Fluval P are la bază un vaccin-model, fabricat în timpul pregătirilor împotriva unei pandemii de gripă aviară (H5N1). Prin această tehnologie, odată cu apariţia unui nou virus, în vaccin nu este modificat decât virusul, iar celelalte elemente care intră în componenţă nu se schimbă. Astfel, controalele care urmează să fie efectuate sunt mai rapide decât pentru orice vaccin nou.
Spre deosebire de alte vaccinuri disponibile pe piaţă, o singură seringă din vaccinul unguresc este suficient pentru imunizare în 10- 15 zile după injecţie. Cu toate acestea, Ungaria nu doreşte să vândă vaccinul în UE, deoarece sunt suficiente produse pe piaţă şi procesul de omologare ar dura prea mult timp, a declarat Ferenc Falus, medicul-şef al Ministerului Sănătăţii.
Compania care produce vaccinul ungar, Omninvest, a anunţat că, în pofida cererilor din numeroase ţări, în special din Asia, nu îl va exporta înainte de stabilirea unui program de protecţie a populaţiei ungare, adică vaccinarea a 60% dintre locuitori, un obiectiv care urmează să fie atins la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit planurilor Guvernului de la Budapesta.
Tinerii cu vârste sub 18 ani, precum şi profesiile cu risc (medicii, asistentele, pompierii - n.r.) primesc gratuit vaccinul, care costă aproximativ şapte euro în farmacii.
Autorităţile sanitare ungare au declarat miercuri starea de epidemie din cauza valului de îmbolnăviri cu gripa A (H1N1).
\"Am depăşit limitele: epidemia este în curs în Ungaria\", a spus Ferenc Falus, medicul-şef al Ministerului Sănătăţii.
\"Săptămâna trecută, 22.000 de persoane au prezentat simptome de gripă, în creştere cu 32% comparativ cu săptămâna precedentă\", a explicat el.
Potrivit Centrului naţional epidemiologic, autorităţile decretează starea de epidemie după 20.000 de noi cazuri pe săptămână.
În prezent, 172 persoane sunt spitalizate din cauza gripei H1N1 şi s-au înregistrat şapte morţi din iulie în această ţară.
Guvernul a lansat un program de vaccinare voluntară în octombrie, iar până acum 11% din cei zece milioane de locuitori au fost vaccinaţi.