Potrivit procurorilor, ieşeanul a săvârşit infracţiunea în cursul anului 2006, folosindu-se de servere din Japonia, din această cauză depistarea lui fiind dificilă.
"El a accesat în mod neautorizat serverele armatei SUA, exploatând nişte breşe din sistemul de securitate, pentru a introduce un troian pe unul din aceste servere, ce i-a facilitat accesarea ulterioară a acestora, deschizand alte porturi prin care a ţinut controlul asupra calculatoarelor infectate. În acest fel, a reuşit să obţină acces la informaţii confidenţiale ale departamentului de apărare a Armatei SUA", au declarat procurorii DIICOT.
Ieşeanul a fost reţinut pentru 24 de ore în baza unei ordonanţe emise de procurori şi va fi prezentat judecătorilor la Tribunalul Iaşi cu propunere de arestare preventivă. Acuzaţiile care i se aduc ieşeanului sunt acces fără drept la un sistem informatic şi transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic.
Ieşeanul a fost prins în urma unei acţiuni desfăşurate de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT, în colaborare cu autorităţile judiciare din SUA.
Serverele pe care le-a accesat tânărul sunt ale Comandamentului de Testare pentru Dezvoltare şi Experimentare din cadrul Departamentului Apărare al SUA.