Potrivit AFP, piraţii somalezi au capturat pe 29 noiembrie în Oceanul Indian un cargobot grec, Maran Centrauros, cu 28 de marinari la bord, între care şi un român, a anunţat Ministerul elen pentru Protecţia cetăţeanului, care precizează că a primit asigurări de la căpitan că toţi marinarii au o stare bună a sănătăţii. Capturarea vasului a avut loc la 730 de mile marine est de coastele Somaliei, a precizat ministerul elen.
Căpitanul grec al navei a informat telefonic autorităţile elene despre acest incident. El a spus că nouă piraţi înarmaţi au atacat vasul şi îl duc către apele teritoriale somaleze. Din echipaj fac parte 16 filipinezi, nouă greci, doi ucraineni şi un român. Cargobotul, navigând sub pavilion grecesc, plecase din Kuwait şi se îndrepta către Statele Unite, potrivit primelor informaţii.
\"Avem confirmarea oficială că printre cei 28 de membri ai echipajului se află un cetăţean român (din echipaj mai fac parte 16 filipinezi, 9 greci şi 2 ucraineni). Firma care este proprietara navei ne-a comunicat că starea de sănătate a echipajului este bună, iar la bordul navei există suficiente rezerve de hrană, apă şi medicamente\", a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu.
Ministerul român de Externe a demarat deja procedurile standard pentru ca familia să fie identificată şi anunţată de către Ministerul Administraţiei si Internelor.
Anul acesta 21 marinari români care făceau parte din echipajele a patru nave au fost ţinuţi în captivitate de piraţii somalezi.
Ultimii cinci marinari români aflaţi în captivitate au fost eliberaţi în august, după ce patru luni au fost ostaticii piraţilor somalezi. Ei făceau parte din echipajul unui remorcher italian, Bucaneer, capturat în aprilie în Golful Aden. Presa a vorbit despre o răscumpărare de 4-5 milioane de dolari pentru eliberarea echipajului de pe Bucaneer. Ministrul român de externe de atunci, Cristian Diaconescu, sublinia că armatorul şi asiguratorul navei sunt cei care au vorbit direct cu răpitorii. Vasul nu a fost eliberat în schimbul vreunei acţiuni militare şi nu a fost plătită răscumpărare, a susţinut însă armatorul. Potrivit Ministerului italian de Externe, eliberarea navei a fost rezultatul unui îndelungat proces de contacte cu autorităţile somaleze şi al activităţii serviciilor italiene de informaţii.
În iulie, fuseseră eliberaţi 11 marinari români aflaţi la bordul navei germane \"MV Victoria\", capturată de piraţii somalezi la 5 mai. Piraţii susţin că au primit o recompensă de 1,8 milioane de dolari pentru eliberarea acestei nave.
La 25 aprilie piraţii somalezi au eliberat vasul grecesc MV Saldanha, capturat în 22 februarie, din echipajul căruia făceau parte şi doi români, după ce ar fi fost plătită o răscumpărare de 1,9 milioane de dolari.
Alţi trei marinari români, de pe vasul grecesc \"Titan\", capturat de piraţii somalezi la 22 martie 2009, fuseseră eliberaţi la 15 aprilie.
Piraţii au atacat peste 130 de vase comerciale în Golful Aden anul trecut, de cel puţin două ori mai mult decât în 2007, potrivit Biroului Maritim Internaţional. Peste 150 de piraţi au fost arestaţi de patrulele navale în 2008. Apele somaleze sunt printre cele mai folosite pentru transportul maritim, iar capturile de nave le-au adus piraţilor venituri de milioane de dolari din recompense.