Ionel Leşu, preşedinte al Asociaţiei Liga Naţională şi Internaţională pentru Apărarea Drepturilor Omului, a declarat că Blocul Naţional al Revoluţionarilor are trei propuneri pentru funcţia ocupată de Cutean: George Costin, Rudolf Schumutzer şi Nicolae Bănuţoiu. Leşu s-a lansat apoi într-un atac la adresa lui Emilian Cutean, susţinând că el a deturnat 12 miliarde de lei şi nu e pedepsit, în timp ce oameni cu fapte minore sunt imediat băgaţi în închisoare. "Acuma eu vreau să vă întreb: femeia aceea care a furat o presupusă raţă şi a fost de urgenţă încarcerată ... acesta (Cutean) a furat 12 miliarde de lei din care se preconizează sau se spune din zvon public, am înţeles, că şi-a luat şi hotel, nu e pedepsit", a declarat el.
Alţi revoluţionari au susţinut că nu pot accepta "un penal" să-i conducă. "Dacă dânsul este bărbat şi este revoluţionar adevărat să-şi rezolve problemele din justiţie. Dacă justiţia română îl declară nevinovat, suntem de acord să vină să ne conducă, dacă nu să stea deoparte", a declarat şi Doru Drăghici, membru Blocul Naţional al Revoluţionarilor.
Vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea şi europarlamentarul Adrian Severin au venit să asculte doleanţele protestatarilor. "Avem şase oameni în greva foamei totale, unul dintre noi este în comă diabetică la spital, şi pentru ce? Ca să cerem să se respecte legea, să demiteţi un penal pe care zicem noi că din greşeală, dar nu este adevărat, cu bună ştiinţă şi sub presiunea domnului Iliescu a fost pus în funcţie", le-a spus Ionel Leşu celor doi. Liviu Dragnea a lăsat de înţeles că nici nu este la curent cu numirea lui Cutean. "Dar ce, a fost numit?", i-a întrebat el pe protestatari. Adrian Severin le-a spus şi el revoluţionarilor că nu se merită să faci greva foamei din cauza numirii lui Cutean. "E prea mult ca să vă riscaţi viaţa pt chestia asta, nu merită", a spus eurodeputatul.
Protestele au continuat şi după plecarea celor doi pesedişti. Manifestanţii au strigat "Vrem guvern fără penali!", "Ruşine, Ruşine să vă fie!", "Vrem un dialog!". Unele scandări au "beneficiat" de completări ironice chiar din rândul manifestanţilor. Astfel, imediat după ce mulţimea scandase "Să vină Geoană!", s-a auzit o voce care a adăugat, stârnind ilaritate: "Să vină să ne dea o ciorbă!".
Manifestaţia de la sediul central al PSD vine după ce în cursul săptămânii trecute revoluţionarii au protestat, inclusiv prin greva foamei, în sediul Guvernului. Un reprezentant al Secretariatului de stat pentru problemele revoluţionarilor a discutat joi trecută cu cei aproximativ 50 de protestatari aflaţi în faţa Guvernului, care l-au informat că începând cu ora 15.00, şase persoane vor intra în grevă totală, ceea ce înseamnă că vor refuza şi apa şi mâncarea.
Protestatarii au declarat că liderul PSD, Marian Vanghelie, a venit miercuri printre ei, în jurul orei 15.00 şi le-a ascultat nemulţumirile, promiţând că va discuta cu preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi că va reveni spre seară pentru a le da un răspuns. Protestatarii pun că Vanghelie nu s-a mai întors, iar, pe de altă parte, consilierul premierului, Mihai Şeican, cu care au avut o discuţie marţi, nu le mai răspunde la telefon.
Liderul Asociaţiei "Decembrie 1989 Metrou", George Costin, a declarat marţi seara pentru NewsIn că premierul Emil Boc le-a spus revoluţionarilor aflaţi în greva foamei în Palatul Victoria că îl va revoca pe Emilian Cutean din funcţie imediat ce social-democraţii îi spun să facă acest lucru.
Consilierul premierului, Mihai Şeitan, a avut marţi o discuţie cu reprezentanţii asociaţiilor de revoluţionari, pe marginea numirii lui Emilian Cutean în funcţia de secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor. Şeitan le-a spus protestatarilor că Secretariatul de stat pentru problemele revoluţionarilor este asumat politic de PSD şi li s-a recomandat să aibă o discuţie cu conducerea partidului. Ulterior, mai mulţi protestatari, printre care şi George Costin, au rămas în sediul Guvernului, declarând greva foamei, în aşteptarea liderilor PSD Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, în faţa cărora doreau să-şi prezinte nemulţumirile.
Premierul l-a numit pe fostul parlamentar social-democrat, Emilian Cutean, la conducerea Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din decembrie 1989, în locul lui Puiu Nicolae Fesan.
Cutean a fost trimis în judecată, în 2006, alături de Mihaela Daniela Sbârcea, sub acuzaţia de efectuare a unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi abuz în serviciu, respectiv, complicitate la aceste infracţiuni.