Banca, în cadrul căreia Julius Meinl al V-lea este preşedintele consiliului de supraveghere, a confirmat astfel o informaţie publicată joi de revista Format. Potrivit Meinl Bank, arestarea "nu are nicio consecinţă" asupra instituţiei, a cărei situaţie este "stabilă".
La iniţiativa Autorităţii de Reglementare a Pieţelor Financiare (FMA), Julius Meinl al V-lea, care este şi proprietarul unui lanţ de supermarketuri de lux, face de doi ani obiectul unei anchete pentru escrocherie şi abuz de încredere în gestionarea unei filiale a băncii pe care o conduce, Meinl European Land (MEL, redenumită în prezent Atrium Real Estate).
Bancherul, moştenitorul unei familii de comercianţi, este o persoană excentrică, cunoscută pentru că îi cere şoferului să îl transporte cu maşina sa, marca Bentley, inclusiv pe distanţa de 200 de metri dintre sediul băncii şi magazinul alimentar de lux pe care âl deţine în centrul istoric al Vienei, pe strada Graben.
Strămoşii săi au început afacerea în 1862, când au deschis o băcănie la Viena, pe care au extins-o apoi, înfiinţând un lanţ de magazine, implantat nu numai în Austria, ci şi în Ungaria şi, pe atunci Cehoslovacia. Ei au emigrat la Londra, în special din cauza anexării Austriei de către Germania nazistă. Familia Meinl s-a întors, însă, în 1945 şi şi-a recuperat proprietăţile. În 1923, ei au deschis şi o bancă, iar în anii '70 au renunţat la lanţul său de magazine alimentare, păstrându-l numai pe cel de pe strada Graben.
Cifra de afaceri a Meinl Bank, care are 150 de angajaţi,a scăzut foarte mult în 2008 faţă de 2007, din cauza gestionării defectuoase a filialelor, care îşi efectuează o mare parte dintre operaţiuni în "paradisul fiscal" de pe insula Jersey. În 2008, cifra de afaceri a băncii s-a ridicat la numai 820 de milioane de euro, faţă de 1,54 de miliarde în 2007.