"Nu a existat nicio cerere oficială din partea Ucrainei", a spus sursa citată.
La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a recunoscut că premierul rus Vladimir Putin i-a scris şi i-a cerut să "discute despre dificultăţile la care se aşteaptă în plăţile viitoare ale Ucrainei şi pentru a-i spune că Ucraina a cerut ajutor pentru a finanţa aceste plăţi". Barroso a spus că a "promis" că va "ridica această problemă cu şefii de stat şi de guvern" în iunie, pentru a "vedea ce se poate face". Totuşi, el a spus că este "dificil, dacă nu chiar imposibil" ca Ucrainei să i se acorde noi fonduri din bugetul european, apreciind că această problemă ţine "în special" de Kiev şi Moscova.
Ucraina este, dintre toate ţările fost sovietice, cea de care UE este cea mai apropiată. UE îi acordă deja un important ajutor financiar Kievului, afectat de o criză economică şi politică profundă şi aflat sub supravegherea FMI, care i-a promis în noiembrie un împrumut de 16 miliarde de dolari.
Grupul UE de coordonare în domeniul gazului se va întâlni în 18 iunie pentru a discuta situaţia privind efectuarea plăţilor de către Ucraina pentru gazul rusesc. La această întâlnire vor participa reprezentanţi ai Gazprom şi Naftogaz, potrivit RIA Novosti. Un purtător de cuvânt al companiei ruse nu a fost însă în măsură să confirme participarea la această reuniune.