"Avem nevoie de poziţii mai clare din partea unei mari părţi din lumea dezvoltată. După modelul celor pe care le-am văzut în Japonia, avem nevoie de semnale mai clare din partea Statelor Unite"; a declarat el într-o înregistrare video publicată pe site-ul preşedinţiei suedeze a UE.
Premierul japonez ales Yukio Hatoyama a anunţat că Japonia va încerca să reducă gazele cu efect de seră cu 25% până în 2020, faţă de nivelul din 1990, un obiectiv mai ambiţios decât cel fixat de guvernul precedent.
Europenii intenţionează să reducă emisiile cu cel puţin 20% faţă de 1990, chiar cu 30% dacă celelalte ţări mari semnează un acord internaţional ambiţios la Conferinţa de la Copenhaga, de la sfârşitul anului.
"Suntem îngrijoraţi, pentru că inţiativele anunţate până în prezent nu sunt suficiente pentru a răspunde obiectivului de două grade (maximul cu care va creşte temperatura în lume - n.red.), pe care ni l-am fixat", a adăugat Reinfeldt în această înregistrare, în care prezintă priorităţile reuniunii cu liderii UE ce urmează să aibă loc joi seara la Bruxelles.
În cursul acestei reuniuni, şefii de stat şi de guvern intenţionează să adopte un text comun în care să le ceară partenerilor din afara Europei să se mobilizeze mai mult pentru climă. "Toate ţările care nu au făcut-o încă ar trebui să îşi ia urgent angajamente ambiţioase pentru a-şi reduce emisiile pe termen mediu", subliniază proiectul de document final, obţinut de AFP.
Liderii urmează şi să le ceară ţărilor dezvoltate şi emergente să ofere ajutoare pentru ţările sărace, pentru a le ajuta să lupte împotriva poluării şi efectelor încălzirii climatice.