\"Angajaţii Metrorex care au participat la greva nu vor fi sancţionaţi sub nicio formă. Este un drept constituţional. În schimb, pe perioada cât a fost greva ei îşi vor primi drepturile de la organizatori\", a spus Udrişte.
De asemenea, acesta a mai precizat că, pentru început, Metrorex va proceda la reglarea cardurilor acelor călători care nu le-au putut utiliza, printr-o prelungire a valabilităţii.
În privinţa pagubelor înregistrate de Metrorex pe perioada grevei generale de marţi şi miercuri, directorul general al companiei a spus că este prea devreme pentru a face o estimare fundamentată.
Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri, să admită acţiunea Metrorex şi să constate nelegalitatea grevei sindicaliştilor de la metrou, dispunând totodată încetarea de îndată a grevei. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Joi dimineaţă Curtea de Apel Bucureşti urma să se pronunţe în legătură cu suspendarea sau continuarea grevei, însă această acţiune a rămas fără obiect.
Ministrul Transporturilor Radu Berceanu a anunţat miercuri seara că se va adresa instanţei, în baza Legii 168/1999, pentru recuperarea pierderilor suferite de administraţia Metrorex dar şi de călători, din cauza grevei declarate ilegale, precizând că liderii de sindicat care au organizat acţiunea răspund personal.
Secretarul general al Uniunii Sindicale Libere Metrou (USLM), Florian Crişu, declara, marţi, că angajaţii Metrorex vor relua greva generală în preajma sărbătorilor de iarnă dacă instanţa va decide suspendarea actualului protest. Crişu a precizat că angajaţii de la metrou, care au intrat în grevă marţi dimineaţă, nu vor fi plătiţi, iar abonamentele călătorilor vor fi prelungite cu un număr de zile egal cu zilele de grevă.
Preşedintele USLM, Ion Rădoi, a declarat miercuri seara, după ce instanţa a decis că greva de la metrou este nelegală şi că trebuie oprită imediat, că sindicaliştii se vor supune legii, iar de joi metrourile vor circula normal, însă conflictul de muncă rămâne deschis. Rădoi a menţionat că, deşi Tribunalul Bucureşti a decis că greva sindicaliştilor este nelegală, conflictul de muncă împotriva conducerii Metrorex rămâne deschis, iar negocierile pentru majorări salariale şi pentru încheierea contractului colectiv de muncă vor continua.
Liderul sindical a adăugat că, în cazul în care negocierile cu Metrorex nu vor da rezultatele dorite, în câteva săptămâni se poate ajunge, din nou, la grevă generală. Rădoi a susţinut, din nou, că protestul angajaţilor Metrorex nu a avut un substrat politic, însă s-a arătat nemulţumit de hotărârea Tribunalului Bucureşti, spunând că în România nicio grevă nu este legală dacă nu este a magistraţilor.
Angajaţii de la metrou au fost marţi şi miercuri în grevă generală, iar trenurile nu au circulat în intervalul orar 05.00-16.00. Angajaţii Metrorex au cerut începerea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, şi majorări salariale de 20%. Ultima majorare salarială a angajaţilor Metrorex a fost de 23%, în noiembrie 2008. În ultimul an, la Metrorex nu au fost făcute concedieri şi nici reduceri de salariu.
Peste 300.000 de oameni care foloseau zilnic metroul în intervalul 05.00-16.00 au fost nevoiţi să utilizeze alte mijloace de transport. În cele două zile de grevă traficul rutier a fost grav afectat, chiar dacă RATB a suplimentat capacitate de transport cu 200 de de autobuze, troleibuze şi tramvaie.
Ultima grevă generală a angajaţilor de la Metrorex, care a afectat serios transportul în Capitală, a avut loc în 2005.