"În atenţia noastră a intrat şi posibilitatea de a introduce în lege ca medicul de familie să fie răsplătit dacă prescrie în primul rând cură balneară şi abia apoi tratament clasic medicamentos şi să sperăm că în noua lege a balneologiei va include această prevedere. E important să determinăm medicii să îşi trimită pacienţii aici pentru că cei mai mulţi pacienţi nu ştiu", a afirmat Udrea, adăugând că soluţia de răsplătire va trebui găsită la Ministerul Sănătăţii. O soluţie, în opinia ministrului, fiind creşterea plăţii pe pacient, de la casele judeţene de asigurări de sănătate, în cazul medicilor care recomandă pacienţilor staţiunile balneare.
Ministrul Turismului a inaugurat duminică la Salina din municipiul Turda, judeţul Cluj, Baza de Tratament pentru afecţiuni respiratorii şi pentru întărirea sistemului imunitar.
"Avem resurse fantastice de turism balnear. Mina pe care o vedem aici cu toţii cred că ar putea impresiona pe oricine. Nu mă aşteptam să văd o astfel de locaţie, nu am vizitat-o niciodată. Cred că aici vor veni nu doar turiştii care vor să îşi trateze afecţiunile căilor respiratorii, aşa cum am înţeles că se pot trata, ci vor veni veni turişti care să se bucure de frumuseţea acestui loc. M-aş bucura ca toate salinele din România să se deschidă către turişti, să îşi dezvolte astfel de proiecte cum este cel al Primăriei Turda", a afirmat ministrul. Bolnavii pot veni la Baza de Tratament, la recomandarea specialiştilor, să petreacă de la 30 de minute până la 4 ore, pe fotolii confortabile, ascultând muzică, ei fiind supravegheaţi de un medic generalist. Baza de Tratament are şi o sală de forţă şi grup sanitar dotat şi cu duşuri, precum şi o sală de terapie de şoc. Aici, pacienţii care suferă de afecţiuni de gen astmului bronşic degenerativ, se pot întinde şi pot să primească îngrijiri medicale, în caz că se simt rău, temperatura fiind ridicată la 18 grade.
Baza de Tratament face parte dintr-un proiect mai amplu al Primăriei Turda, de reabilitare a salinei, care include amenajarea a alte două săli, Sala Rudolf şi Mina Terezia, percum şi a celor două lacuri sărate situate în aer liber, în imediata apropiere a salinei. Cele două mine - cu zeci de metri înălţime fiecare - vor fi multifiuncţionale, oferind turiştilor posibilitatea de a veni la concerte într-un amfiteatru cu 180 de scaune încălzite - acustica Sălii Rudolf este potrivită pentru orice gen de concert - de a juca minigolf sau alte sporturi sau chiar de a privi, din interior, sala Rudolf, care are o înălţime de 90 de m, dintr-o roată uriaşă.
Ministrul Elena Udrea a încercat minigolful, spune ea, pentru prima oară, reuşind să trimită mingea în gaură din a treia încercare. Udrea a fost însoţită pe parcursul vizitei de primarul Turzii, Tudor Ştefănie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica şi mai mulţi primari clujeni din localităţi cu potenţial turistic.
Întregul proiect de reabilitare a Salinei Turda are o valoare de peste
6 milioane de euro, din care 4,8 milioane de euro sunt fonduri
europene. Salina de la Turda este datată istoric din secolul XII, ea
fiind exploatată până în anii '30. În 1992 salina a fost deschisă
publicului.