Ameninţată de creşterea nivelului mării, din cauza încălzirii globale, naţiunea plănuieşte să schimbe combustibilul "murdar" pe energia solară.
Tuvalu, un arhipelag fără industrie grea, aproape fără nicio resursă naturală şi cu extrem de puţine emisii de carbon, a devenit astfel prima ţară din lume care va realiza visul de "zero carbon"!
Aflat la jumătatea distanţei dintre Australia şi Hawaii, în mijlocul Pacificului, guvernul a fost forţat să acţioneze, întrucât va pierde aproape totul din cauza schimbărilor climatice.
Casa a 12.000 de oameni, Tuvalu este a patra cea mai mică ţară din lume, măsurând doar 26km pătraţi. Majoritatea locuitorilor sunt pescari sau fermieri, bazându-se pe pământ sau pe ocean pentru venituri şi mâncare.
Arhipeleagul este foarte jos, la niciun metru înălţime faţă de nivelul mării iar punctul cel mai ridicat are 4,5 metri. Inundaţiile din ce în ce mai grave din ultimii ani i-au reamintit administraţiei din Tuvalu că insulele sale nu vor mai putea fi locuite dacă previziunile legate de creşterea nivelului mărilor se vor adeveri.
Prin urmare, un sistem de energie solară de 40 kilowaţi a fost instalat pe acoperişul celui mai mare stadion de fotbal din ţară. Panourile acoperă acum 5% din energia necesară în capitala Funafuti.
Tuvalu nu va putea să se lupte singură cu schimbările climatice, însă ecologiştii speră că ea să fie un model pentru naţiunile cele mai poluante, precum SUA sau China.