Tudor Giurgiu a revăzut istoria României între 1992-1996, şi a rămas "extrem de şocat" când a descoperit că era un fel de "junglă". "România a fost condusă de fosta Securitate a cărei reprezentanţi erau practic la conducerea serviciilor secrete. Ce am găsit şi percepţia pe care o am acuma e una, nu neapărat confuză. Sunt într-un moment foarte greu în care filmul ar trebui să se rafineze ca structură şi ca poveste, dar încă nu am găsit calea de a spune o poveste în nişte termeni simpli, povestea unui om care care are naivitatea să creadă în dreptate şi în nişte chestii absolute, dar, de fapt, el nu are tabloul în care el trăieşte", a afirmat regizorul.
Tudor Giurgiu a mai recunoscut că subiectul sinuciderii procurorului care ancheta un coleg de al său, acuzându-l că face contrabandă cu petrol, este unul foarte stufos şi a precizat că filmul său nu va semăna cu "Poliţist, adjectiv", a lui Corneliu Porumboiu, care a câştigat Trofeul Transilvan la TIFF 2009.
"E un subiect foarte vast, pentru că tema nepotrivirii între lucrurile în care tu crezi, ca persoană, între valorile tale morale şi cele ale sistemului în care crezi, că despre asta e vorba în film...o poţi face în foarte multe feluri. Porumboiu a făcut un film, e o demonstraţie despre cum poţi să ridici tot felul de semne de întrebare şi de exclamare şi să îţi pui tot felul de probleme, de la un caz extrem de simplu. Aici nu e vorba de aşa ceva, e un fapt real de la care nu doresc să mă îndepărtez şi o poveste destul de stufoasă", a spus preşedintele TIFF duminică, într-o conferinţă de presă.
În ceea ce priveşte documentarea, Tudor Giurgiu a afirmat că a citit ziare şi documente pe internet, însă a vorbit şi cu un coleg a lui Panait, care, la fel a fost supus unor presiuni, fiindu-i confecţionate 22 de dosare penale. "Prima parte de documentare a fost din ziare, de pe internet, după care am vorbit cu oameni, cu un procuror din Oradea, care a fost cel care a declanşat de fapt tot scandalul şi care a avut curajul, pe perioada guvernării Năstase, să ancheteze şi să îl reţină pe fiul prefectului de Bihor, şi am întâlnit o persoană absolut formidabilă şi fascinantă", a spus Giurgiu, adăugând că procurorului cu care a vorbit i s-au confecţionat 22 de dosare penale, pe care e reuşit să le clarifice în 8 ani, timp în care anu a avut voie să profeseze.
Giurgiu a recunoscut că filmul său va fi unul politic şi speră ca acest lucru să nu afecteze sursele de finanţare pentru producţie."E un film, oricât aş vrea eu să scap de asta, e un film politic, e un film eminamente politic despre un om care ajunge să fie prins într-un context foarte complicat, de fapte împrejurări şi cedează psihic şi se dezintegrează aşa ca fiinţă şi ajunge să se sinucidă", a conchis Tudor Giurgiu.