“Tribunalul Cluj a declinat competenţa de soluţionare a dosarului către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al instanţei clujene, judecătorul Petre Urs. Hotărârea nu poate fi atacată.
Avocatul lui Virgil Pop, Eugen Iordăchescu, a declarat că hotărârea de marţi a Tribunalului Cluj e lovită de nulitate absolută, pentru că instanţa a refuzat, în timpul şedinţei, sesizarea Curţii Constituţionale a României cu privire la problema declinării competeneţei. Pop, fiind deputat, dacă este condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru faptele sale nu mai există cale de atac.
„Potrivit legii dacă o pesoană, după comiterea infracţiunii, dobândeşte calitatea de deputat sau senator, competenţa de soluţionare a dosarului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Atunci, evident, noi susţinem că nu este respectat dreptul la apărare pe care îl are orice cetăţean, adică acel triplu grad de jurisdicţie”, a explicat Iordăchescu.
Avocatul a spus că hotărârea Tribunalui Cluj nu este nelegală doar pentru că instanţa a refuzat sesizarea CCR cu privre la neconstituţionalitatea articolului 40, aliniatul 2 din Codul de Procedură Penală (CPP), ci şi din cauză că a trecut la judecarea competenţei soluţionării dosarului.
Iordăchescu a amintit că a declarat recurs la decizia instanţei de a refuza sesizarea CCR, însă nu a putut spune cu certitiudine dacă Curtea de Apel Cluj va accepta judecarea acestuia.
Totodată, hotărârile instanţelor care presupun declinarea competenţei cu privire la soluţionarea unui atac, nu pot fi atacate, potrivit CPP.
Virgil Pop a fost trimis în judecată de DNA – Serviciul Teritorial Cluj, în decembrie 2008, pentru trafic de influenţă în formă continuată, fals, instigare la fals şi spălare de bani.