"Asta e realitatea, România intră în anul 2009 cu un deficit bugetar pe standarde europene de peste 5% din PIB, în condiţiile în care avem o contracţie a producţiei industriale", le-a spus Băsescu, la şedinţa CSM, magistraţilor.
Şeful statului a arătat că România are aproape 5 milioane de salariaţi activi, din care 1,5 milioane sunt bugetari, în condiţiile în care există 4,9 milioane sunt pensionari la stat în afară de pensiile agricole, plătite direct de la bugetul de stat.
"Câţi oameni credeţi că pot duce în spate 3,5 milioane de salariaţi care produc?", a spus şeful statului. "Din păcate, abordarea de anul trecut şi acum doi ani a fost că bugetul de stat este locul nostru comun, acolo de unde ne înfruptăm toţi bugetarii şi nu ne mai interesează nimic altceva. Anul ăsta lucrurile se vor schimba radical, pentru că nu mai merge aşa", a avertizat preşedintele.
Băsescu a spus că bugetul de stat nu este infinit, aşa cum s-a crezut atunci când s-a spus şi că economia duduie, "şi s-a ajuns la deficit de 5% din PIB, ceea ce pune România într-o situaţie extrem de dificilă".
În 30 decembrie, premierul Emil Boc declara că deficitul bugetar se apropie de 5% din PIB, iar veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 7 miliarde de euro comparativ cu încasările estimate, ceea ce a dus la neachitarea unor facturi de sute de milioane de euro pentru lucrările de infrastructură.
Guvernul aşteaptă ca Ministerul Finanţelor Publice să facă o analiză a situaţiei economice, care ar urma să fie finalizată la mijlocul acestei luni.
Fostul ministru al economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, la începutul lunii decembrie 2008, că deficitul bugetar s-ar putea adânci "la 3-4% din produsul intern brut (PIB) în 2008", în funcţie de veniturile la buget din noiembrie şi decembrie.
Varujan Vosganian declarase anterior că în ultimile trei luni încasările la bugetul de stat au fost mai mici cu aproape 2 miliarde euro faţă de istoricul aceleiaşi perioade din ultimii ani şi se aşteaptă ca, mergând pe această tendinţă, încasările să fie mai mici în 2009 cu circa 3 miliarde euro.
Guvernul ţintea pentru 2008 un deficit bugetar de 2,3% din PIB, calculat după standardele româneşti, însă nivelul ar fi fost uşor mai ridicat după standardul european (ESA95).
În 2007, România a avut un deficit al bugetului general consolidat de 2,3% din PIB, după standardele româneşti, şi de 2,7% din PIB, după standardul european ESA95.