Traian Băsescu ar fi obţinut susţinerea a 7.963 cetăţeni români din Republica Moldova. Pe locul doi s-a clasat Crin Antonescu cu 3,7% (323 voturi), urmat de Mircea Geoană, cu 3,5% (308 voturi), potrivit UNIMEDIA.
Oficialii de la Ambasada României la Chişinău au declarat că vor putea oferi informaţii mai exacte despre votul cetăţenilor români din R. Moldova în jurul orei 12:00.
În Republica Moldova au votat 8.777 de cetăţeni români în cele 13 secţii de votare, deschise pe întreg teritoriul ţării şi reprezintă un nivel de participare record în comparaţie cu alegerile precedente, când participarea nu depăşea 2.300 de persoane.
Cei mai mulţi, 4779 de persoane, au votat la cele 4 secţii deschise la Chişinău, iar cei mai puţini votanţi au fost în satul Giurgiulesti - 139 de alegători. La Bălţi au participat la vot 835 de persoane, notează portalul Ştirea Zilei. Date neoficiale arată că în Republică Moldova locuiesc aproximativ 130.000 de cetăţeni români.
Pe tot parcursul zilei de duminică, în faţa secţiilor de votare din Chişinău, dar şi din alte localităţi din Republica Moldova s-au format cozi, iar sute de persoane au fost nevoite să aştepte şi 3-4 ore pentru a vota. Secţiile de votare de la Chişinău, dar şi din alte localităţi, şi-au închis porţile la ora 21.00, însă câteva sute de persoane care se aflau pe teritoriul secţiei de votare au continuat să voteze până după miezul nopţii.
Mulţi dintre alegători nu au putut sta ore în şir la cozi şi au renunţat. Persoanele care îşi aşteptau rândul să voteze erau evident nemulţumite de faptul că misiunile diplomatice româneşti la Chişinău nu au reuşit să facă faţă fluxului mare de alegători.
Faţă de precedentele alegeri parlamentare şi prezidenţiale, scrutinul de duminică a trezit un interes viu în rândul cetăţenilor moldoveni care au şi cetăţenie română. Unii dintre ei au mărturisit că au fost motivaţi să vină la votare şi de schimbările la nivel politic din Republica Moldova, dar şi de dezgheţul din relaţiile moldo-române din ultima perioadă, care le dă speranţa revenirii la normalitate. În plus, în anii precedenţi, mulţi dintre alegători nu se prezentau la vot pentru că se ştia că intrările în secţiile de votare erau filmate cu camere ascunse de serviciile secrete moldovene controlate de comunişti, pentru a-i identifica pe deţinătorii de cetăţenie română.