"În jurul pământului este un strat de atmosferă foarte subţire, care menţine viaţa. Sunt, de asemenea, vizibile efecte ale distrugerii umane asupra Pământului. Poate este doar o percepţie subiectivă, dar cred că gheţarii se topesc, iar zăpada care acoperă crestele munţilor este mai puţină decât în urmă cu 12 ani, când am fost ultima dată în spaţiu", a spus Thirsk într-o conferinţă, el urmând să stea două luni la Staţia Spaţială Internaţională.
"Numeroşi gheţari din Groenlanda se topesc într-un ritm mai mult sau mai puţin rapid şi nici măcar un acord ambiţios la summitul despre climă de la Copenhaga din decembrie nu va putea stopa această evoluţie. Am putea spera doar la reducerea emisiilor de CO2, care să limiteze cât de cât dezastrul", declara, pe 9 iulie, Shfaqat Abbas Khan, expert în studierea gheţarilor din Groenlanda la institutul spaţial din Danemarca, cu ocazia prezentării unui studiu amplu despre topirea gheţarilor.
Potrivit acelui studiu, accelerarea topirii gheţarilor ar putea duce la creşterea nivelului oceanelor mult peste estimările ONU, care au prognozat o mărire cu 18-59 cm a acestora până în 2100.