Șoldul reprezintă partea corpului situată între mijloc (talie) și coapsă. Articulația șoldului (coxo-femurală) este cea mai mare din corp și are rolul de a lega capul femural de osul coxal, adică de bazin. Această articulație este complexă și puternică, mai ales că susține întreaga greutate a corpului uman.
Cea mai frecventă afecțiune a șoldului: osteoartrita
Osteoartrita se manifestă prin deteriorarea treptată a cartilajului dintre oase, până se ajunge la fricțiunea lor. Drept urmare persoanele afectate vor manifesta rigiditate în mișcări și o durere care se va resimți cel mai tare în zona genunchilor. Osteoartrita apare cu precădere la persoanele în vârstă, dar își poate face apariția și în rândul tinerilor.
Artrita reumatoidă poate pune probleme șoldului
În cazul artitei reumatoide, sistemul imunitar ataca anumite parti ale corpului, mai ales lichidul sinovial din articulatii. Cu alte cuvinte, învelișul fin începe să se îngroașe, apoi să se umfle, lucru care poate duce la distrugerea cartilajului. De asemenea, pe lângă durerea si umflarea articulatiilor, mai apare și o roșeață însoțită de o căldură locală.
Fractura de șold nu trebuie ignorată, chiar dacă crezi că trece
O fractură de șold apare, de regulă, în urma unui traumatism foarte puternic, cel puțin în cazul tinerilor. Însă, dacă ai semnele și simptomele unei fracturi de șold, medicii recomandă să mergi imediat la spital. Asta pentru că fractura de șold necesită o intervenție chirurgicală ortopedică.
Dislocarea șoldului poate pune probleme pe termen lung
Putem vorbi despre dislocarea șoldului atunci când capul osului iese din locul lui sau din articulație. De asemnea, ca și în cazul fracturii de șold este nevoie de un traumatism sever. Însă, un astfel de traumatism poate duce și la distrugerea nervilor, a cartilajului și a vaselor de sânge.
Sedentarismul e un "atacator" invizibil, dar extrem de periculos
Statul prelungit pe scaun, cumulat cu alți factori, pot duce la inflamarea nervul sciatic, care este cel mai mare din corp. Acesta pornește de la nivelul mijlocului și ajunge la nivelul șoldului, de unde pleacă spre spatele piciorului.
Întinderea poate fi rezolvată destul de repede
Întinderea apare în urma unei întinderi forțate a mușchilor și a tendoanelor. Printre semnalele unei întinderi se numără: umflarea zonei din jurul șoldului însoțită de o durere acută în momentul în care vă mișcați. În acest caz se recomandă: gheață, odihnă și medicamente pentru durere.