Cursul vieţii lui Viorel Rovenţu s-a schimbat când la Craiova în 1981 l-a cunoscut pe profesorul clujean Raul Volcinschi, un fost deţinut politic, aflat cu domiciliul obligatoriu în Bănie. Pe o bancă în parc au intrat în vorbă şi s-a ajuns la cel mai îndrăzneţ plan de asasinare a lui Nicolae Ceauşescu.
Lovitura urma să aibă loc chiar în Bucureşti. Traseul zilnic al dictatorului a fost studiat de în amănunt.
Aveau nevoie de arme. Au luat la rând satele din sud, să găsească un post de miliţie vulnerabil, de unde să fure armamentul. La Osica de Sus în judeţul Olt, au acţionat, după zile de pândă. Au plecat de acolo cu două automate, 500 de gloanţe şi opt încărcătoare.
Bănuiala s-a confirmat când au ajuns la podul de la Mihăileşti, unde erau un filtru de miliţie. Tinerii s-au retras la Stăneşti. Rovenţu află de la şoferii de camioane care construiau drumuri pentru vizitele dictatorului că Nicolae Ceauşescu urma să vină în comuna Gostinu din Giurgiu, în vizită de lucru..
A sosit ziua vizitei... Linişte... Lipseau aplauzele, ovaţiile şi mai ales... lipsea Ceauşescu, la întâlnirea cu destinul.
Mai îndârjit ca niciodată, tânărul Rovenţu refuză să vadă ce era evident. Aşa că a dat ascultare zvonurilor cum că Secretarul General al Partidului urma să vină în Călăraşi. O altă maşină furată... un drum de noapte...un echipaj de miliţie la intrarea în oraş.
Au scăpat şi s-au hotărât să se despartă. Stanciu a plecat spre Giurgiu, iar Rovenţu şi Năstase au pornit prin păduri spre Constanţa. Ajunşi lângă oraşul Ovidiu, au fost înconjuraţi de soldaţi. Tatăl lui Stanciu vorbise, iar fiul fusese prins imedit după ce se despărţise de prietenii lui.
A urmat Penitenciarul Craiova, apoi Colibaşi. Aici l-a prins Revoluţia. În 1990 i-a fost refuzată cererea de eliberare. Închisorile de la Miercurea Ciuc, Galţi sau Aiud i-au fost colivii în continuare. Viorel Rovenţu a ajuns astfel în 1999 să fie singurul deţinut de pe vremea regimului comunist. Pe 15 martie preşedintele Emil Constantinescu i-a semnat ordinul de graţiere.