Cercetarea a fost realizată de Programul de Monitorizare a Tigrilor Siberieni, care este coordonat de Wildlife Conservation Society (WCS).
Raportul spune că numărul tigrilor a scăzut extrem de mult în ultimii patru ani, iar ultima recensiune a găsit doar 56 de animale. Cercetătorii spun că acest declin este cauzat de braconaj şi pierderea habitatului.
Organizaţia realizează astfel de studii anual în 16 locuri de monitorizare aflate în zonele locuite de tigri. Zona monitorizată reprezintă aproximativ 15% din habitatul tigrilor din Rusia. Aceste studii sunt realizate in fiecare an şi folosesc urmele lăsate în zăpadă pentru a estima populaţia.
Oamenii de ştiinţă au subliniat că zăpezile mari de anul trecut i-ar fi putut forţa pe tigri să călătorească mai puţin, făcându-i mai puţin activi şi mai greu de detectat.
Dar, în 2005, numărul total de tigri siberieni, din tot habitatul lor, era estimat la aproximativ 500 de exemplare, faţă de 30, câte erau în 1940.
\"Aceste rezultate sunt o atenţionare la faptul că eforturile de conservare nu sunt suficiente pentru a proteja tigri siberieni\", a declarat Dr. Dale Miquelle, un cercetător de la WCS. \"Vestea bună este că această tendinţă de scădere a populaţiei poate fi oprită dacă sunt luate măsuri imediate\", a mai spus Miquelle.
Oamenii de ştiinţă ruşi şi organizaţiile de protecţia animalelor recomandă acum schimbări ale legilor, îmbunătăţiri în protecţia habitatelor şi în protejarea zonelor.