Administraţia Meteorologică din China (CMA) a declarat că temperatura din Tibet a crescut cu 0.32 de grade Celsius la fiecare zece ani, din 1961 în 2008.
Asta înseamnă că temperaturile au crescut de şase ori mai mult decât în alte regiuni din China, ce au cu 0.05-0.08 grade Celsius mai mult pe deceniu.
"Tibet este o regiune aproape fără nicio industrie modernă care emite gaze cu efect de seră, dar a întregistrat o creştere mult mai mare ca în alte zone ale Chinei", a declarat Zheng Guoguang, de la CMA.
Li Yan, un activist de la Greenpeace, a spus că altitudinea de peste 4.000 de metri a Tibetului, face din această regiune barometrul climatului mondial, extrem de sensibil la orice schimbare de temperatură.
Dioxidul de carbon, unul dintre cele mai dăunătoare gaze cu efect de seră, se ridică în straturile superioare ale atmosferei.
"Procesul de încălzire globală, care a început de la Revoluţia Industrială şi s-a agravat în ultimele decenii, este de învinuit pentru problemele climatice ale Tibetului", a spus Li.
În ultimele decenii, Tibetul s-a confruntat cu topiri ale gheţarilor, retrageri ale zăpezilor, vreme extremă, schimbarea reliefului şi scăderea biodiversităţii.