Ştiinţa a reuşit să pună capăt unui mister vechi de 90 de ani. Analiza genomică făcută de cercetătorii de la Universitatea Massachusets în cooperare cu cei de la Academia rusă de Ştiinţă a confirmat faptul că rămăşiţele osoase descoperite în munţii Ural aparţin ţareviciului Alexei şi surorii sale mai mari, copiii dispăruţi ai ţarului Nicolae al II-lea, ultimul ţar al Rusiei. Ţarul, împreună cu familia sa au fost ucişi în 1918, în timpul Revoluţiei bolşevice.
Profesorul Evgheni Rogaev de la Universitatea de Massachusetts a fost rugat de autorităţile ruse să examineze ADN-ul din fragmentele osoase nou descoperite. Pentru a compara rămăşiţele din primul mormânt, descoperit în 1990, cu cele găsite recent, el şi colegii săi au realizat studii complete ale secvenţelor genomului mitocondrial din fragmentele osoase.
Apoi, au determinat tipul fragmentelor osoase şi au evaluat profilul ADN-ului din nucleul celulei, iar datele obţinute au confirmat faptul că fragmentele osoase găsite aparţin copiilor Romanovilor. Studiul lui Rogaev, alături de cercetările iniţiale, au concluzionat că rămăşiţele tuturor celor cinci copii ai Romanovilor (patru fiice şi un fiu), şi ale părinţilor lor, ţarul Nicolae şi ţarina Alexandra, au fost găsite şi identificate şi că niciunul dintre membrii familiei nu a supravieţuit crimelor din 1918.
"Copiii au fost ucişi alături de părinţii şi de însoţitorii lor, într-un subsol al casei Ipatiev din Ecaterinenburg în 1918. Cadavrele lor au fost transportate într-o pădure şi serios distruse în încercarea de a elimina dovezile legate de această crimă", a declarat Rogaev.
Aparent, criminalii au încercat să distrugă două dintre cadavre, acesta fiind motivul pentru care nu au fost găsite în primul mormânt identificat. "Noile fragmente osoase descoperite erau fragile şi a fost dificil de lucrat cu ele, dar am fost capabili să extragem destul material genetic necontaminat pentru a desfăşura testele. Astfel, am putut face legături genetice atât pe linie maternă, cât şi pe linie paternă", a adăugat Rogaev.
Cercetătorii americani au reconstruit secvenţe complete ale genomului mitocondrial din fragmentele osoase şi, analizând markeri specifici cromozomilor Y, au reuşit să le compare cu cele ale descendenţilor pe cale paternă. Legătura dintre aceste rămăşiţe şi cele ale familiei Romanov a fost stabilită prin profilul ADN obţinut din petele de sânge de pe hainele ţarului Nicolae expuse la Muzeul de Stat din St. Petersburg. Profilul de ADN obţinut din petele de sânge s-a potrivit cu profilele din fragmentele osoase şi astfel, cercetătorii au putut demonstra identitatea ţareviciului Alexei.
În timp ce ADN-ul este prezent în nucleul fiecărei celule din corp, ADN-ul mitocondrial este diferit de cel nuclear prin faptul că are propriul genom care există în afara nucelului celulei. Toţi copiii Romanov, inclusiv prinţul Alexei şi surorile sale, au acelaşi tip de ADN mitocondrial ca şi mama lor, ţarina Alexandra, care era nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. Prinţul consort Philip al Angliei este de asemenea o rudă îndepărtată a acestora pe linie maternă. Echipa lui Rogaev a comparat tipurile de ADN mitocondrial extrase din rămăşiţe, a revizuit informaţiile publicate despre ADN-ul prinţului şi, în plus, au comparat secvenţele de ADN mitocondrial ale altor rude îndepărtate ale reginei Victoria.
Ţarul Nicolae al II-lea, soţia sa Alexandra şi cei cinci copii ai lor au fost asasinaţi la începutul războiului civil. Numeroase poveşti au circulat de atunci legate de faptul că Anastasia, fiica Romanovilor care avea 17 ani la momentul crimei, ar fi supravieţuit. În 1991, cinci corpuri au fost descoperite şi apoi identificate ca făcând parte din familia Romanov. Studii independente efectuate în SUA şi Anglia şi cele făcute mai târziu de Rogaev au comparat mostre ale ADN-ului extras din fragmente osoase cu cele ale descendenţilor din familia regală. Totuşi, două cadavre nu au fost găsite, dând astfel naştere unor semne de întrebare legate de soarta a doi dintre copiii ţarului.
Fragmentele osoase ale celor doi copii au fost descoperite în vara anului 2007, nu departe de locul în care au fost decoperite celelalte cinci cadavre în 1990, fiind grav distruse de trecerea timpului, de descompunerea naturală, dar şi de focul pus de criminalii care au încercat aparent să distrugă total corpurile şi dovezile crimei.