Deşi cuvintele "criză economică" au fost interzise pe micile ecrane, plasate sub controlul strict al Guvernului, acestea au apărut în cele din urmă, spre finalul toamnei, când tumultul financiar mondial a început să se extindă şi în Rusia.
Din acest punct de vedere, criza gazului s-a dovedit un avantaj neaşteptat pentru autorităţile ruse, care pot să o folosească, cel puţin un timp, pentru a trece în plan secund veştile proaste care se succed în economie.
Posturile de televiziune nu au dezvoltat marţi nici măcar tema scurgerii de capital din Rusia - 130 de miliarde de dolari în 2008, faţă de 85 de miliarde de dolari intrări nete în 2007 - şi au ignorat luni şi cea de a 14-a depreciere a rublei, care a pierdut în două luni circa 20% din valoarea sa.
În jurnalele de ştiri ale televiziunilor ruse apar în general imagini cu infrastructuri pentru transportul gazului, interviuri cu directori din Gazprom, hărţi cu reţeaua de gazoducte şi oficiali ruşi care denunţă comportamentul iresponsabil al Ucrainei.
Însă ruşii nu sunt naivi, numai 27% dintre ei califică informaţiile despre criza economică drept "obiective", se arată într-un studiu realizat de institutul Vtsiom, dat publicităţii luni.
Agenţiile de presă şi ziarele dau, însă, zilnic, detalii despre cele mai recente valuri de concedieri şi despre fabricile obligate să îşi întrerupă activitatea.