"Ajustarea în sens crescător a valorii impozabile nu reprezintă o creştere efectivă de fiscalitate, având un caracter de recuperare, în urma menţinerii acestui nivel neschimbat pentru ultimii ani. Procentul de creştere corespunzător este de 24,3 %", se arată în comunicatul Finanţelor.
Potrivit MFP, majorarea veniturilor bugetelor locale prin actualizarea bazelor impozabile, este prevăzută prin articolul 292 din Legea nr. 371/2003 privind Codul fiscal.
"În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la 3 ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare. (...) În perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2005 şi 1 ianuarie 2011, nivelul taxei asupra mijloacelor de transport se majorează prin hotărâre a Guvernului, în conformitate cu angajamentele asumate de România în procesul de negociere cu Uniunea Europeană", se mai arată în comunicat.
Indexarea sumelor locale se iniţiază în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei şi Internelor şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, emisă până la data de 30 aprilie, inclusiv, a fiecărui an, iar pentru taxa asupra mijloacelor de transport, propunerea vine de la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi are avizul Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Administraţiei şi Internelor.