Campania electorală bate la uşă. Previziunile membrilor principalelor partide politice în ceea ce priveşte desfăşurarea campaniei sunt tot mai sumbre. "Cred că se vor scoate cuţitele, va fi folosit tot armamentul din dotare", avertizează Călin Popescu Tăriceanu.
În opinia liberalului, miza acestei campanii este mare, în primul rând, pentru PD-L.
"Dacă Băsescu pierde, PD-L-ul va avea o mare problemă, ca partid, să supravieţuiască. Pentru PSD nu mi se pare atât de dramatică situaţia. De aici această încrâncenare. La PSD, situaţia este încrâncenată din alt motiv. Intrarea în cursă a lui Sorin Oprescu, care nu este anunţată oficial, dar bate la uşă, le va crea o mare problemă internă. Oprescu este perceput, mai degrabă, ca un om de stânga, ca un produs al PSD-ului, fiind apropiat de ei. Acolo va fi marea problemă pe care o are PSD-ul şi Geoană, dar nu numai acesta, ci întreg partidul va avea o problemă", a explicat fostul premier.
Şi totuşi, în ciuda ameninţării venite din partea lui Sorin Oprescu, Mircea Geoană, candidatul PSD la preşedinţie, nu se va retrage din cursă, crede liberalul şi asta pentru că "PSD este un partid care are o anumită mândrie".
În ceea ce priveşte PNL-ul, acesta nu ar avea de suferit prea mult întrucât, în eventualitatea intrării lui Sorin Oprescu în cursa prezidenţială, şansele lui Crin Antonescu ar creşte deoarece acesta ar rămâne singurul reprezentant pe zona de centru-dreapta.
"Nu-l consider pe Băsescu nicicum un produs al zonei de centru-dreapta. Stilul lui de politică populist-demagogic îl face să se plaseze mai degrabă către stânga", a explicat Tăriceanu.
"Bătălia pe Ministerul de Interne dovedeşte modul în care cele două partide gândesc desfăşurarea alegerilor şi ţinerea acestora. Calte cuvinte, ei consideră că alegerile pot fi câştigate dacă ţii ministerul în mână", spune liberalul.
"Atâta vreme cât serviciile secrete vor fi controlate, direct sau indirect, mai puternic sau mai puţin puternic de către o singură persoană, şi anume de către preşedinte, atunci asiguri că întotdeauna vor exista suspiciuni", a avertizat fostul prim ministru.
"În loc să ducem serviciile sub control parlamentar, unde există un echilibru al puterii între partidele politice, noi am mers pe această formulă care mi se pare improprie şi care-i dă preşedintelui un potenţial avantaj în raport cu ceilalţi competitori, real sau teoretic, nu ştiu, dar, în orice caz, suspiciunile există şi criticile abundă pe acest subiect", a adăugat Tăriceanu.
În opinia liberalului, după alegerile prezidenţiale urmează o perioadă de trei ani până la următoarele alegeri parlamentare, timp în care aceste probleme ar trebui să fie soluţionate. "Liderii politici ar trebui să-şi ia această responsabilitate şi să dea dovadă de puţin curaj", a spus liberalul.
"PNL va trebui ca, după alegeri, să ţină cont de rezultatul votului popular. Votul pe care-l obţine candidatul nostru este foarte important pentru că-ţi dă un ascendet sau, din contră, te duce într-o poziţie dificilă pentru negocieri. Va trebui să negociem cu cele două partide. PNL nu este un partid care să aibă vocaţia opoziţiei permanente. Se poate sta şi în opoziţie", a încheiat liberalul, asigurând, totodată, că PNL nu va exclude şi varianta unei alianţe în eventualitateaîn care "anumite puncte esenţiale ale programului PNL vor putea fi incluse într-un program de coaliţie".