Preşedintele a recunoscut, însă, că "se putea face mai mult", dar că, în condiţiile în care un preşedinte nu are sprijinul politic al unui partid, atunci se află în dificultate.
"Mi-aş fi dorit să pot face mai mult. Un preşedinte care nu are sprijinul unui partid este în dificultate. Când are sprijinul unui partid şi al primului ministru, ei pot colabora pentru ca lucrurile să meargă foarte bine. Când eşti în perioadă de coabitare cu Guvernul, viaţa preşedintelui devine foarte grea", a punctat preşedintele.
"Lucrurile se vor schimba", a asigurat şeful statului, "pentru că a fost ultima dată când candidatul la preşedinţie a fost port-drapelul partidelor în competiţia electorală. Acum suntem în cu totul altă situaţie. Preşedintele poate anunţa nişte obiective pe care şi le doreşte, dar cheia este să aibă un Guvern care să le implementeze".
În ceea ce priveşte candidatura sa, Băsescu a spus că nu a luat, încă, o decizie, dar a asigurat că va continua să meargă prin ţară din dorinţa de a vedea "percepţia adevărată".
"Încă voi mai umbla în ţară pentru că vreau să văd percepţia adevărată. Am umblat foarte mult, în ultima perioadă. Desigur, sunt oameni mulţumiţi şi sunt oameni nemulţumiţi de ce s-a întâmplat în această perioadă, mai ales că toţi sunt sub impresia ultimului an. Îi afectează criza economică. Voi lua o decize când voi lua un puls exact, corect, al populaţiei. Este unul dintre elementele esenţiale care mă pot determina să iau decizia", a explicat Traian Băsescu.
Cât despre bilanţul pe care l-a făcut, marţi, în Parlament, şeful statului a spus că acesta a fost făcut "din dorinţa de a nu lăsa mandatul meu la libera alegere a grupurilor de presă. Am vrut să rămână şi punctul de vedere al preşedintelui României".
Mai mult, priorităţile la care a făcut referire în timpul bilanţului, indiferent cine va fi preşedintele României, trebuie să fie realizate pentru că "modernizarea statului român este vitală".
"Dacă am fi avut un stat modern, asta însemna un stat cu un aparat flexibil, cu funcţionari performanţi, cu puţină birocraţie, am fi avut mult mai puţine costuri cu cheltuielile statului pe timp de criză. Am fi putut îndrepta resursele către alte domenii, cum ar fi investiţiile sau asistenţa socială. Această modernizare este vitală", a explicat preşedintele Băsescu.
Totodată, Băsescu a recunoscut că relaţia dintre preşedinte şi Guvern a influenţat bilanţul mandatului său.
"Dacă 2007 şi 2008 nu ar fi fost doi ani de coabitare, n-ar fi trebuit să fac un referendum ca să se introducă votul uninominal, aşa cum s-a introdus, ci m-aş fi înţeles cu premierul. Promova legea sau o ordonanţă de urgenţă şi nu mai făceam niciun efort. Legea Educaţiei nu ar fi întârziat până acum", a explicat preşedintele.
Ca preşedinte, cel mai legitim politician, "nu ai dreptul să renunţi", spune Băsescu. "Atunci am găsit aceste mijloace: comisiile prezidenţiale, cu care am adus subiectele în dezbatere şi am creat acele presiuni pe orice Guvern, vrând-nevrând să facă ceva, să împingă lucrurile înainte", a completat Băsescu.
"Actualul Guvern este, cel puţin până acum, ca şi precedentul Guvern, în primul an. Colaborez foarte bine cu el. Să vedem mai târziu...", a încheiat şeful statului.