Sute de saci de gunoi au fost strânşi, îi perioada 31 august - 4 septembrie, în cadrul unei acţiuni de ecologizare în Delta Dunării la care au participat angajaţi ai Asociaţiei Române a Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD).
Acţiunea de igienizare "Săptămâna curăţeniei în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării” a fost organizată cu prilejul aniversării a 19 ani de la înfiinţarea ARBDD.
Prima acţiune de igienizare a fost organizată în Sulina, în zona staţiei meteo, în colaborare cu voluntari ai Asociaţiei "Salvaţi Dunărea şi Delta”. De asemenea, au participat 15 elevi şi trei cadre didactice din localitatea argeşeană Merişani. A fost igienizată plaja Sulina pe o suprafaţă de cinci kilometri, fiind coelctaţi 60 de saci de deşeuri menajere.
În cadrul aceluiaşi proiect de igienizare a Deltei Dunării, 45 de angajaţi ai ARBDD, organizaţi în două echipe, au curăţat zona Canalului Mila 36 şi zona economică a Grindului Chituc, în dreptul localităţii Vadu. Din aceste zone au fost umpluţi cu gunoi 85 de saci.
O acţiune dedicată zilei Rezervaţiei a avut loc şi în zona cetăţii Noviodunum de la Isaceea, în colaborare cu Asociaţia Euro Delta, la Staţia de Monitorizare a ARBDD. La acţiunea de igienizare au participat inclusiv poliţişti de frontieră şi elevi de la Şcoala "Constantin Brătescu" din Isaccea. La această acţiune au participat 28 de persoane. După acţiunea de igienizare a zonei, au fost plantate sălcii, iar Dunărea a primit 120 de pui de sturioni din speciile păstrugă şi cegă, marcaţi cu cipuri.
"Apreciem că derularea campaniei de igienizare, corelată cu acţiuni de conştientizare -discuţii, distribuire de fluturaşi şi pliante- va atrage atenţia populaţiei şi vizitatorilor asupra importanţei păstrării unui mediu curat şi sănătos, va contribui, prin puterea bunului exemplu, la formarea unui comportament responsabil faţă de natură şi la diminuarea incidenţei atitudinilor neprietenoase cu mediul înconjurător, în speţă Rezervaţia Biosferei Delta Dunării", a declarat guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu.
"Ne-am bucura foarte mult dacă fiecare vizitator care va veni în Rezervaţie, atât în Delta Dunării, cât şi în zonele grindurilor situate la sud de Complexul de lacuri Razim - Sinoie nu va dori cu orice preţ să plece acasă cu un braţ de nuferi albi sau galbeni -specii declarate monumente ale naturii- nu va dori să vadă de aproape cuiburi de pelicani, lebede sau lopătari, mulţumindu-se să admire aceste monumente ale naturii de la distanţa care le oferă siguranţa existenţei şi nici nu va dori să intre cu maşinile sau cu ATV-urile pe plajele sălbatice ale Rezervaţiei sau să lase neapărat \'semnele\' trecerii lor prin Rezervaţie sub forma gunoaielor, pentru că vor fi conştienţi că fiecare din aceste acţiuni, pe lângă satisfacţii de mult prea scurtă durată şi egoiste, vor avea un impact negativ pe termen lung, mult mai important”, a mai spus Baboianu.
Potrivit informaţiilor furnizate de ARBDD, în săptămâna dedicată igienizării Deltei s-au strâns sute de saci de gunoi.