"Cred că minoritatea maghiară a ştiut să-şi ceară dreptul la păstrarea valorilor culturale ale etniei şi, aşa cum discutam cu câţiva ani în urmă, la formarea Guvernului Tăriceanu, Legea autonomiei culturale trebuie să treacă prin Parlament cât mai rapid", a susţinut Băsescu, arătând că toate minorităţile etnice trebuie să aibă dreptul să-şi păstreze şi să-şi manifeste identitatea culturală.
"Există în Parlament această lege cu privire la autonomia culturală, ea trebuie să fie pusă în acord cu Constituţia României şi cu normele europene şi orice lege în privinţa autonomiei culturale care va fi pusă în acord cu Constituţia României şi cu normele europene va fi votată de PD-L", a afirmat preşedintele democrat-liberal Emil Boc.
Autonomia culturală este parte a statutului minorităţilor, o lege care a fost abandonată de Parlament în 2005, din cauza opoziţiei PD, PC, PRM şi a unei părţi a PNL, care au considerat inacceptabile solicitările UDMR de autonomie culturală.
Era vorba de numirea de directori de şcoli, inspectorate şcolare şi culturale, de instituţii culturale, din rândul maghiarilor, acolo unde ei sunt majoritari.
De asemenea, legea lasă uşa deschisă înfiinţării de universităţi maghiare, dacă existau solicitări în acest sens.
Citeşte şi "Băsescu propune UDMR autonomie culturală şi avertizează că mai multă autonomie excede Constituţiei", precum şi articolul "PDL ar fi dispus să voteze o lege a autonomie culturale, dacă nu încalcă Constituţia".