Însă, chiar şi în lipsa unor anunţuri concrete, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, s-a declarat convins că un "acord echitabil, eficient şi ambiţios este posibil la Copenhaga". "Ne rămâne un drum lung de parcurs, dar trebuie să ne menţinem elanul politic" până la destinaţie, a afirmat el. Din punctul său de vedere, "un număr din ce în ce mai mare de lideri s-au arătat dispuşi să depăşească interesele lor naţionale".
Cu mai puţin de 100 de zile înainte de conferinţa ONU pentru climă, ce va avea loc în decembrie în capitala daneză, Ban a reunit pentru o zi 100 de şefi de stat şi de guvern pentru a da un impuls politic discuţiilor aflate "într-un punct mort", după cum a spus preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Această reuniune a permis, prin organizarea de mese rotunde cu economiile emergente şi cele industrializate, un schimb de puncte de vedere între lideri.
Premierul danez Lars Lokke Rasmussen a profitat de ocazie pentru a invita liderii să i "se alăture la Copenhaga în luna decembrie", subliniind că succesul conferinţei, prevăzută iniţial să aibă loc la nivel ministerial, depinde de investiţiile lor "continue".
Anterior, Sarkozy le-a sugerat deja principalelor economii, care produc 80% din emisiile totale de gaze cu efect de seră, să se întâlnească la mijlocul lunii noiembrie, "pentru a-şi preciza angajamentele" şi "a asigura succesul la Copenhaga".
Viitorul tratat, indiferent de forma pe care o va avea, va trebui să garanteze angajamente ambiţioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi pentru a ţine sub control încălzirea climatică, dacă este posibil sub două grade.
China şi-a luat angajamentul să reducă creşterea emisiilor sale de dioxid de carbon şi să îşi reducă progresiv dependenţa de energiile fosile, în special de cărbune. Fără precizarea unor valori clare, acest anunţ nu răspunde aşteptărilor enorme pe care le alimentase în ultimele zile, incusiv în cadrul ONU. Însă, "chiar şi fără magia cifrelor, este pentru prima dată când China prezintă astfel angajamentele sale naţionale în faţa comunităţii internaţionale", subliniază ministrul francez pentru dezvoltare durabilă, Jean-Louis Borloo. China "dă dovadă de un spirit de iniţiativă impresionant", a spus şi Al Gore, fost vicepreşedinte american şi laureat al Premiului Nobel pentru pace.
Însă, din punctul de vedere al lui Barack Obama, "ceea ce este mai greu rămâne de făcut". Preşedintele american le-a cerut ţărilor mari emergente să se implice în lupta împotriva încălzirii, dar fără a evoca eforturi suplimentare din partea ţării sale. Ceea ce oricum nu era aştepat de nimeni, în condiţiile în care administraţia americană este prizoniera unei agende naţionale tensionate de dezbaterea privind asigurarea de sănătate.
În schimb Japonia şi-a confirmat obiectivul de a reduce cu 25% emisiile până în 2020, folosind "toate instrumentele posibile", a subliniat premierul Yukio Hatoyama, care a anunţat o susţinere financiară şi tehnologică sporită pentru ţările în curs de dezvoltare.
Sarkozy şi-a exprimat dorinţa pentru o "iniţiativă specială pentru Africa" şi ca un capitol separat din acordul de la Copenhaga să fie dedicat situaţiei de pe acest continent.