Washingtonul este "profund preocupat de situaţia umanitară" din Gaza, dar este de părere, pe de altă parte, că Hamas ţine ostatică populaţia din Gaza.
"Este evident că un armistiţiu trebuie să fie încheiat cât mai curând posibil, dar avem nevoie de o încetare a focului care să fie durabilă, fiabilă şi care să nu fie limitată ca durată", a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean McCormack. În comunicat, Statele Unite nu se referă direct la invazia terestră israeliană şi nu cheamă la o încetare imediată a focului, subliniază Reuters.
Washingtonul, aliatul tradiţional al Israelului, dă vina deschis pe Hamas pentru violenţa care a erupt cu mai mult de o săptămână în urmă. "Hamas a ţinut ostatică populaţia din Gaza chiar de la lovitura nelegiuită dată (în vara anului 2007 - n.r.) împotriva preşedintelui Mahmoud Abbas, preşedintele legitim al poporului palestinian", arată comunicatul.
McCormack a afirmat că Washingtonul face eforturi pentru a obţine un armistiţiu care să nu permită a revenire la un statu quo în care "Hamas să poată continua să lanseze rachete în Gaza şi să condamne poporul din Gaza la o viaţă mizerabilă".
"Statele Unite sunt adânc preocupate de situaţia umanitară şi de protecţia celor nevinovaţi", a subliniat McCormack în comunicat. "În acest context, am expus guvernului israelian îngrijorările noastre legate de faptul că orice acţiune militară trebuie să ţină seama de potenţialele consecinţe asupra civililor", arată comunicatul Departamentului de Stat.
Anterior comunicatului Departamentului de Stat, Casa Albă a fost laconică în declaraţiile despre situaţia din Gaza. Preşedintele american George W. Bush a fost informat sâmbătă despre situaţia din Fâşia Gaza, unde Israelul şi-a trimis tancurile şi infanteria împotriva militanţilor Hamas, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de Reuters. "Preşedintele Bush a fost informat în această după-amiază despre actuala situaţie din Gaza şi despre acţiunile forţelor apărării israeliene", a declarat Gordon Johndroe. "Oficialii americani au fost periodic în contact cu israelienii, precum şi cu oficialii din ţări din regiune şi din Europa", a mai spus purtătorul de cuvânt.
O reacţie prudentă avusese anterior şi preşedintele ales, Barack Obama. "Preşedintele ales urmăreşte îndeaproape evenimentele mondiale, inclusiv situaţia din Gaza", însă "nu poate exista decât un singur preşedinte în funcţie şi intenţionăm să respectăm aceasta", a declarat Brooke Anderson într-un comunicat, justificând astfel tăcerea prudentă a lui Obama faţă de conflictul dintre Israel şi Hamas.
Potrivit principiului "un singur preşedinte în funcţie", enunţat de echipa lui Obama de-a lungul întregii perioade de tranziţie, viitorul preşedinte va fi reţinut în declaraţii cel puţin până la preluarea funcţiei, la 20 ianuarie.