Miercuri, Susan Crawford, judecătoare militară în retragere, care decide trimiterea prizonierilor de la Guantanamo în faţa tribunalelor militare, a explicat de ce a renunţat la acuzaţiile împotriva acestui saudit, în mai. "L-am torturat pe Qahtani", a spus ea. "Tratamentul la care a fost supus corespunde definiţiei legale a torturii şi de aceea nu am trimis cazul" în faţa tribunalului excepţional creat pentru prizonierii de la Guantamao, a subliniat ea.
Al-Qahtani, în vâstă de 30 de ani, este suspectat că intenţiona să devină al 20-lea pirat al aerului, dar i-a fost interzisă intrarea în SUA în august 2001.
"FBI are dovezi că sauditul l-a contactat pe Mohammed Attah la sosirea la Miami", ceea ce poate încă permite aducerea sa în faţa unei instanţe federale, a spus Sarah Mandelson, responsabilă la Centrul de studii strategice şi internaţionale. În schimb, "este posibil ca judecătorul să-l plaseze sub îngrijiri psihiatrice, pentru că a fost" supus al rele tratamente", a precizat ea.
Crawford a declarat că sauditul a fost ţinut mult timp la izolare, privat de somn, umilit şi expus la temperaturi extreme.
Un purtător de cuvînt al Pentagonului, Cynthia Smith, a declarat că nu ştie de ce Crawford a decis să discute cu presa. Potrivit lui Mandelson, se pune o întrebate esenţială. Cu o săptămână înainte de prelua funcţiei de către Obama "a lansat ea oare o dezbatere pentru că se teme de urmăriri juridice împotriva responsabililor administraţiei Bush?".
Tehnicile de interogare descrise erau "autorizate" pe atunci, în 2002 şi 2003, de secretarul apărării Donald Rumsfeld, dar acum nu mai sunt permise, a explicat un alt purtător de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman.
Obama va trebui să decidă rapid fie continuarea menţinerii în detenţie a sauditului, fără acuzaţii, dar în numele potenţialului pericol pe care îl reprezintă, fie să fie adus în faţa unei curţi federale sau militare clasice, fie eliberat.
Dincolo de cazul sauditului, dezvăluirile ar putea avea un impact asupra sorţii judiciare a celor cinci persoane suspectate că au organizat atacurile din 11 septembrie. Vicepreşedintele Dick Cheney a confirmat recent că Khaled Sheikh Mohammed, care spune că a fost organizatorul atentatelor, şi alte două persoane au fost supuse la simularea înecului.
"Preşedintele şi vicepreşedintele SUA au luat o decizie importantă, pentru că, după cum ştim noi, agenţii FBI scriau în documente "sunteţi pe cale să puneţi în pericol numeroase urmăriri penale"", a explicat comandantul Brian Mizer, avocatul militar al unuia dintre cei cinci.
"Poate am pierdut posibilitatea de a merge la tribunal şi de a-i judeca pe aceşti oameni", a spus el, precizând că ar fi fost "imposibilă obţinerea unei condamnări în faţa unei Curţi clasice".