Conform unui studiu recent publicat în Journal of Medical Ethics, elevii din țări precum Marea Britanie, Australia sau Statele Unite ale Americii recurg din ce în ce mai mult la astfel de medicamente pentru a-și îmbunătăți performanțele școlare. Printre medicamentele folosite însă, se strecoară și cele prescrise de medici la tratamentul hiperactivităţii sau bolilor psihice precum Alzheimer.
Studiul cercetătorilor australieni arată că în univeristățile din Statele Unite, unul din patru studenți folosește stimulente pentru a avea rezultate mai bune la învățătură. Studiu a dat naștere la dezbateri și în Marea Britanie, unde psihologii spun că există chiar o piață neagră pentru astfel de stimulente. Aceste medicamente pot fi cumparate cu rețete prescrise de medic, dar sunt disponibile și fără rețetă, pe Internet.
În urma studiului, mai multe universități din Marea Britanie au emis avertismente pentru studenți și îi sfătuiesc să nu cosume medicamente fără rețetă. Specialiștii spun că, deși stimulează memoria și capacitatea de concentrare, medicamentele de acest fel pot cauza stări de anxietate, atacuri de panică, insomnii și chiar tulburări de personalitate care pot duce la sinucidere.
Psihologii spun că, deși e imposibilă interzicerea unor astfel de medicamente, o soluție ar fi testarea elevilor anti-doping în același sistem în care decurge testarea sprotivilor de performanță.