\"Nu putem risca să îi chemăm pe oameni la casele lor, pentru că încă mai sunt aglomerări de gheaţă în albie. Rămânem în alertă, pentru că am fost informaţi că în judeţul Suceava s-au desprins nişte formaţiuni de gheaţă care se întind pe doi kilometri şi se îndreaptă în aval, pe râul Bistriţa\", a declarat, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, Iulian Jugan.
Jugan a mai precizat că, în prezent, debitul apei râului Bistriţa în judeţul Suceava a ajuns la 90 de metri cubi pe secundă, de la 40 de metri cubi pe secundă cât se înregistra vineri.
Reprezentanţi ISU mai spun că un fenomen asemănător s-a petrecut şi vineri noaptea, în jurul orei 1.00, când un bloc de gheaţă cu o lungime de un kilometru s-a desprins în amonte pe râul Bistriţa. Blocul de gheaţă s-a topit până în dreptul judeţului Neamţ, astfel încât nu au existat pericole de inundaţii.
Apele nu au inundat, deocamdată, nicio gospodărie din judeţul Neamţ, doar pe 30 de metri de drum comunal de pe malul drept al Bistriţei, în dreptul localităţii Fărcaşa, formându-se bălţi. De asemenea, zăporul format pe Bistriţa a ajuns la 3,5 kilometri, după ce joi se întindea pe o lungime de aproximativ 15 kilometri, a afirmat Jugan.
În zonă acţionează în prezent 60 de pompieri ai ISU Neamţ, alături de echipe de voluntari, poliţişti şi specialişti de la sistemul de Gospodărire a Apelor, a mai spus Jugan.
Autorităţile au evacuat, joi, în ajunul Crăciunului, 447 de persoane din zona comunelor Poiana Teiului, Borca şi Fărcaşa, din cauza unei viituri pe râul Bistriţa, unde zăporul atinsese o lungime de 15 kilometri, potrivit reprezentanţilor ISU Neamţ. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, zăpezile topite pe albia râului Bistriţa în judeţul Suceava au declanşat pericolul de inundaţii în zona comunei Poiana Teiului.