Situaţia critică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ l-a determinat pe dr. Chiriţă Daniel, medicul şef al secţiei Urologie, să adreseze o scrisoare deschisă Ministerului Sănătăţii, Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, Colegiului medicilor şi presei.
\"Vă informez că, de peste două luni, noi, personalul medical, ne confruntăm cu cea mai mare criză de medicamente şi materiale de primă necesitate şi maximă urgenţă, pe care am întâlnit-o în ultimii 20 de ani. Din septembrie anul curent lipsesc aproape permanent antibioticele (spre exemplu, în acest moment, la farmacia Spitalului există doar Moldamin și Doxicilină), soluțiile perfuzabile, antisepticele tip Betadină, calmantele durerii, substanţele de contrast radiologice, cortizonul hemisuccinat, antihistaminicele, anestezicele şi multe, multe altele. Filmele radiologice, puţine, ne limitează investigaţiile. Recent, s-a stricat şi tomograful (o pacientă internată în serviciul nostru, cu afecţiune oncologică, îşi aştepta rândul de două săptămâni!)
Nu am primit explicaţii satisfăcătoare la această situație. Noi ne-am făcut datoria, am îndeplinit \"planul\" de internări contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate şi vestitul indice de complexitate (ce oroare medicală: contractare de număr de internări!) Ca noi sau mai bine chiar, şi-au îndeplinit \"planul\" multe alte secţii. Am încercat să ne tratăm bolnavii, chiar în aceste condiții, făcînd tot ce am crezut că e posibil, în condiţiile date: toţi pacienții au fost informaţi că spitalul nu le mai poate da aproape nimic şi au fost sfătuiţi să-şi cumpere de toate.
Şi familiile sau prietenii lor au cumpărat. În unele cazuri au plătit echivalentul salariului mediu pe economie sau chiar mai mult. Dacă pacienţii au avut bani, dar nu au avut familie să le cumpere cele necesare, au trimis alţi aparţinători, ai altor bolnavi, să le cumpere. Sau am trimis noi personalul nostru să facă acest comision. Dacă pacienţii nu au avut pe nimeni şi nici bani, am scos noi, medicii, bani din buzunar şi am rugat personalul de îngrijire să cumpere medicamentele. Uneori am primit banii înapoi, cel mai adesea nu. În condițiile date, însă, ne temem tot mai mult că poate oricînd surveni un deces al unui pacient, datorat lipsurilor din spital și nu lipsei noastre de pregătire. Şi atunci vom fi acuzaţi de malpraxis şi nu vă vom putea arăta cu degetul, deoarece veţi spune că n-aţi ştiut!
De aceea vă informez azi, în scris, despre această stare de lucruri şi vă rog să încercaţi să găsiţi o soluţie problemei, deoarece noi am ajuns aproape de capătul puterilor, am ajuns să ne certăm între noi despre cine va fi destinatarul celor cîteva grame de antibiotic şi unicii pungi de perfuzie ce ne-a fost eliberată de la farmacie. Dacă nu puteţi, puneţi pe masă o demisie de onoare. Cu respect, Dr. Chiriță Daniel\"
Din cauza crizei financiare în care se zbate, Spitalul Județean de Urgenţă Neamţ a ajuns în litigiu cu furnizorii cărora le datorează bani. Cel mai recent caz este cel al SC Farmaceutica Remedia SA Deva, care a reclamat spitalul la Tribunalul Comercial Neamţ pentru neplata facturilor de mai bine de un an de zile.
La ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Neamţ, conducerea instituţiei a respins un proiect care prevedea acordarea a 200.000 lei Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, pe motiv că iniţiatorul proiectului nu este ordonator de credite. Consiliul Judeţean Neamţ este proprietarul Spitalului Judeţean de Urgenţă şi poate finanţa unitatea spitalicească. Prin comparaţie Consiliul Judeţean Neamţ a alocat pe parcursul anului 2009 peste 900.000 de lei clubului de fotbal Ceahlăul Piatra Neamţ, pentru plata utilităţilor, arbitrilor şi a altor necesităţi ale formaţiei de primă ligă.
Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a deschis în această vară o anchetă în care a verificat achiziţiile din Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ, însă nu a făcut public rezultatul controlului.