Meteorologii avertizează că de la an la an, pe Terra se înregistrează temperaturi din ce în ce mai ridicate. Motivul îl constituie schimbările climatice provocate de încălzirea globală. Cauzele sunt multiple: poluarea, defrişările, creşterea emisiilor cu efect de seră şi reducerea stratului de ozon.
Toate acestea duc la topirea gheţurilor, atât a celor din zonele arctice şi antarctice, cât şi a zăpezilor de pe crestele munţilor. De altfel, potrivit specialiştilor, calota glaciară va fi doar o amintire în secolul 22. Urmările vor fi pe măsură.
Nivelul oceanului planetar va creşte cu cel puţin 3 metri. În acelaşi timp, partea de sud a Europei va fi afectată de secetă, de incendii de vegetaţie, suprafaţa agricolă se va reduce, iar debitele râurilor vor scădea.
În America de Nord, tornadele şi uraganele vor fi mult mai puternice, multe regiuni vor fi afectate de inundaţii, iar altele de incendii de vegetaţie. Dar cel mai afectat continent va fi Africa: suprafaţa agricolă, şi aşa puţină, se va reduce cu 50 la sută, zonele de coastă vor fi sub apă, iar populaţia va fi decimată de epidemii.
Asia va avea de suferit din cauza scăderii debitelor râurilor. Regiunile de coastă şi deltele, foarte populate, vor fi inundate. În toată lumea, resursele de apă potabilă se vor reduce drastic, iar lipsa apei va atrage după sine foamete, epidemii, crize economice şi conflicte militare.
Flora şi fauna vor fi serios afectate, peste un sfert dintre speciile de plante şi animale din prezent vor dispărea. Pe termen lung, cei mai afectaţi vor fi locuitorii din oraşe, care depind de utilităţi şi de servicii. Incidenţa bolilor cardio-vasculare, a afecţiunilor digestive şi a alergiilor va creşte.
Scenariul apocaliptic prinde contur încă de pe acum. Arhipelagul indonezian de exemplu, a pierdut în ultimii 10 ani 24 de insule din cele peste 17000, din cauza catastrofelor naturale şi a creşterii nivelului oceanului.